Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

17.6.13
0
Ťah starostu Pilinského (SZ) na developerskej šachovnici: rošáda volebných sľubov za výhovorky.

Zvláštnou zhodou okolností sa majiteľkou pozemku v Krasňanoch na Černockého ulici v roku 2012 stala pracovníčka MÚ Petržalka Anna Barvínková. Rozhodla o tom výberová komisia v januári 2012 v osobitnom výberovom konaní, ktorého sa zúčastnila ako jediná uchádzačka. Neskôr uzavrela s MV SR zastúpeným prednostom OÚ Bratislava Mgr. Lukášom Pokorným z KDH (ešte pred odvolaním z funkcie v júli 2012) kúpnu zmluvu. Za pozemok o výmere 3 264 m2 zaplatila 508 100 € - len o 100 € viac ako bol znalecký posudok. V článku týždenníka Plus 7 dní Úradníčka developérka v júli 2012 prezident Národnej asociácie realitných kancelárií označil súťaž o štátny pozemok za podozrivú a cenu (cca 156 €/m2) za veľmi dobrú (pre kupujúcu).


Prokuratúra zaujatá hľadaním svojho šéfa napriek podozrivým okolnostiam a nezasiahla. Vďaka tomu 1) obyvateľka Rače Anna Barvínková podala ako investorka (v zastúpení spol. Ing. Barbara Némethová, s.r.o.v auguste 2012 žiadosť o územné rozhodnutie, 2) magistrát vydal v decembri 2012 záväzné stanovisko k investičnej činnosti, 3) investorka podala vo februári 2013 návrh na vydanie územného rozhodnutia o umiestnení stavby Bytový dom Černockého a 4) MÚ Rača v marci 2013 vyvesil na úradnej tabuli Ozmenie o začatí územného konania. 5) Následne vydal územné rozhodnutie, ktoré v máji 2013 podpísal starosta Peter Pilinský. Urobil tak v rozpore s volebným programom z roku 2010, ktorým sa zaviazal bojovať proti zahusťovaniu, ochraňovať existujúcu zeleň a prerokovávať projekty s dotknutou verejnosťou. Pri tomto projekte obišiel nielen verejnosť, ale aj stavebnú komisiu MZ a miestne zastupiteľstvo. Cez júnový RV 6/2013 starosta už len ex post oznámil, že rozhodnutie o umiestnení stavby investor získal v máji a - ako inak - prezentoval ho ako skvelý výsledok pre obyvateľov v duchu samochvály typu „nebyť mňa, dopadlo by to omnoho horšie“.


Pred pár dňami na fb-skupine Račania starostovi jeho volebné sľuby pripomenula Petra Figuschová a položila mu otázku: „Kto kedy rokoval s dotknutou verejnosťou ohľadom projektu na Černockého?“. Starosta odpovedal: „Ja osobne (a aj na magistráte majú rovnaký názor - hlavná architektka, oddelenie územného rozvoja a pod.) si myslím, že tento bytový dom na Černockého ulici medzi ulicami Cyprichova a Hubeného je skutočne typ projektu, ktorý je v tomto území akceptovateľný“, čím svoj názor povýšil nad vlastné volebné sľuby. Isteže, na názor má ako každý iný Račan právo, no ako starosta nesmie prekračovať mandát, ktorý získal vo voľbách.


Preto sa pýtam: Z akého dôvodu starosta namiesto plnenia volebného programu hrá falošnú hru? Prečo sa riadi tým, čo si myslia na magistráte a čo chcú investori, a nie tým, čo je v záujme obyvateľov? Prečo pri projekte „Bytový dom Černockého“ nerokoval s dotknutou verejnosťou a obišiel aj poslancov?

Je najvyšší čas, aby starosta začal plniť vlastné volebné sľuby.
Alebo aby odstúpil, kým nenarobí nenapraviteľné škody.







Podklady:



Súvisiace články:

Ilustračné foto: Lenka Antalová (1, 3) a Janka Hrdličková (2)



0 komentárov:

Zverejnenie komentára