Ako dieťa som prázdniny trávievala v Rači, na hornom konci u mojej skvelej
babky Rózky. Ešte teraz si viem vybaviť chuť fantastického bylinkového čaju,
ktorý mala vždy navarený “v kastrólku”.
Príprava čaju začala už v predchádzajúcom roku, kedy sme spolu zbierali a
sušili kvet lipy, voňavý agátový kvet, malinové a jahodové listy, mätu, listy z
čiernych ríbezlí a aj aromatický kvet čiernej bazy.
A samotný recept?
Ako by povedala babka, „šak vezni z každého troška – daj tam lipu, mátu,
hulár, baušínek aj ostané, zamíšaj a zalej s vríci vodu. A daj cukr a citrón“.
Najlepší čaj na svete!
Ešte prezradím jeden tajný recept na krásu a sviežu pokožku. Bolo zábavné
sledovať babku, keď robila uhorkový šalát. Vždy si totiž uhorkovú šupku
odkladala nabok. Prečo? Aby využila vnútornú časť na pleťovú masku. Na
relaxovanie s maskou nemala čas, takže si len oboma dlaňami šúchala pleť
čerstvo olúpanou uhorkou. Zrejme to fungovalo, pretože ani vo vysokom veku
nemala veľa vrások.
Jana Hrdličková
0 comments:
Zverejnenie komentára