Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

21.3.22
0

Podľa príspevkov na račianskych fb- a web-stránkach má na starostu Rače kandidovať Ján Polakovič, tak by bolo dobré pozrieť sa na neho a na jeho dlhoročnú spoluprácu s Petrom Pilinským.

Vyzerá to tak, že žiak preskočí svojho učiteľa – čo je z jeho strany dosť nevďačné, ale čítajte ďalej.

Pán Polakovič sa prvýkrát objavil v časopise Račan, keď vyhral titul v thajskom boxe. Myslím, že to bolo v roku 2012. Vtedy sa objavil aj v obcou platenom Račianskom magazíne.

Následne – podľa jeho vlastných slov – počas vysokej školy praxoval na oddelení marketingu, ako hovorí bezplatne. Kde inde pracoval nie je známe, ale podľa jeho vlastných vyjadrení začiatkom roka 2014 požiadal Petra Pilinského o miesto a on mu ho vytvoril – najprv na polovičný úväzok a neskôr na celý. Na úrade pracoval do začiatku roka 2018.

V roku 2014 otváral aj s Pilinským fitness-prvky na Tbiliskej. Dodnes to považuje za svoj hlavný úspech za 4 roky práce pre úrad. Ako úspech to prezentoval aj Pilinský – smutné je, že to bola jediná oprava, ktorú na tom ihrisku zabezpečil za 8 rokov svojho starostovania. Naposledy sa tam opravovalo a robilo ihrisko za Zvonára, keď ho otváral tuším Fico.

Otváranie fitness-prvkov využil pán Polakovič vo volebnej kandidatúre v roku 2014, kedy prvýkrát neúspešne kandidoval na poslanca. Jeho úlohou ale bolo niečo iné – ako zamestnanec úradu mal pritiahnuť Pilinskému mladých voličov.

Preto ich spolupráca pokračovala ďalšie 4 roky, Ján Polakovič si založil firmu Date 22 a rýchlo na to získal priestory v zdravotnom stredisku (treba zadať date 22). Je zvláštne, že doba nájmu je od 1.6.2016, ale Polakovičom aj Pilinským bola podpísaná až neskôr – 13.06.

V rozhovore pre portál račan.sk uviedol: „Zo svojich doterajších aktivít spomeniem pódium Kaufland na Račianskom vinobraní, ktoré som už štvrtý rok organizačne zabezpečoval a moderoval. Vďaka mojej kolegyni Ing. Monike Debnárovej sa podarilo dohodnúť podmienky, za ktorých spoločnosť Kaufland pódium plne prefinancovala, mestskú časť teda nestálo ani euro. Priniesol som myšlienku street-workoutového ihriska na Tbiliskej, zorganizoval som jeho výstavbu a zároveň pomáhal pri stavebných prácach. Bolo to jedno z prvých ihrísk svojho druhu na Slovensku. Organizoval som pre Račanov lyžovačky na Stuhlecku, výlety do partnerských miest, Rača Žije Slnovratom pre rodiny s deťmi, akcie Račiansky Slnovrat a Helloween Party Bus pre mladých. Spolu s Monikou Debnárovou sme založili občianske združenie Rača Žije, ktoré každoročne organizuje detský letný tábor pre deti z Rače a Vajnôr.“.

K ihrisku som už písal a k tomu pódiu Kaufland je zase možné dohľadať, že pán Polakovič získal za moderovanie pódia za rok 2015 1000,- €, 2016 800,- € a 2017 800,- €. To pódium bolo tak dva dni, teda za 6 dni získal 2600,- €, čo pritom, že nie je moderátor ani známa osobnosť, je slušný peniaz.

V princípe jeho úlohou zdá sa bolo robiť marketing Pilinskému a sebe samému za obecné peniaze a za peniaze získane cez obec (Kaufland pódium) na obecných podujatiach.

Nedá sa dohľadať, či pán Polakovič pracoval niekedy aj niekde inde, isto však pán Pilinský mu dosť pomohol pre jeho otca.

Podľa výkazu v januári 2018 odišiel z firmy Date 22 a podľa všetkého niekedy v tejto dobe skončil aj ako zamestnanec úradu. Kde odvtedy pracuje nie je známe. Podľa majetkového priznania príjem má iba ako poslanec, teda cca 3000,- € za rok, teda nejakých 250,- € za mesiac.

Ak bude kandidovať na starostu, tak bude otázka, kto mu bude financovať kampaň a vlastne aj kto mu financuje život – keďže chodí na aute, ktoré nemá uvedené v majetkovom priznaní a benzín či nafta sú drahé.

Vo firme Date 22 už nepôsobí a je nejasné ako sa jej darí. Už sa k nej ale nehlási a podľa všetkého za predĺženie zmluvy s obcou už hlasoval ako poslanec bez konfliktu záujmov – teda nemá v nej žiaden ani skrytý majetkový podiel.

Určite každý, kto spĺňa podmienky, má právo kandidovať na verejnú funkciu.

My občania máme právo sa pýtať.

 

Roman Filo
obyvateľ Rače

O autorovi

Obyvateľ s pobytom v Rači, čo sa často pracovne zdržuje mimo republiky. Robí v oblasti metalurgie ako obchodný zástupca – zväčša krajiny východnej Európy a Ázie. Približne od roku 2005 (kauza Bielik) sa snaží vo svojej obci sledovať verejný život.



0 komentárov:

Zverejnenie komentára