Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

26.9.22
0
Uskutočnil sa 9. septembra 2022 v priestoroch BIVIO v Rači na Alstrovej ulici. Turnaja sa zúčastnilo 24 hráčov. 12 za seniorov a 12 za juniorov.
 
Základná organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska Bratislava-Rača získala grant z výzvy Medzigeneračná solidarita a zlepšovanie života seniorov a senioriek v Bratislave na projekt Žijeme v Rači. Grant bol poskytnutý z prostriedkov hlavného mesta Bratislavy. Šachový turnaj seniori proti juniorom bol štvrtou akciou grantu. Uskutočnil sa 7. septembra 2022 v priestoroch BIVIO v Rači na Alstrovej ulici.
 
Bol krásny letný deň, počasie sa vydarilo a prostredie, ktoré nám pripravili v BIVIO v Rači na Alstrovej, bolo tak isto skvelé. Hráči hrali v konferenčnej miestnosti vybavenej 12-timi šachovnicami a časomierami. Všetko riadil a zapisoval do počítača pán Ing. Martin Hunčár z Bratislavskej šachovej akadémie (BŠA). Bol riaditeľom turnaja a rozhodcom. Do zoznamu hráčov dopísal tých hráčov, ktorí prišli v poslednej chvíli, urobil rozpis a pridelil dvojiciam šachovnice. Od tej chvíle všetko stíchlo a hráči začali prvým ťahom.
 
Po skončení každého kola sa mohli ísť hráči občerstviť do miestnosti s pripraveným občerstvením. Šachového turnaja sa zúčastnilo 24 hráčov, 12 za seniorov a 12 za juniorov. Podľa propozícií mohli hrať šachové partie vždy junior a senior. Vekový rozdiel medzi hráčmi bol najmenej 60 rokov! Hralo sa na 5 kôl po 10tich minútach.
 
Všetko o turnaji (ako sa patrí podľa šachových pravidiel) nájdete na http://chess-results.com/tnr671034.aspx?lan=4&art=4, to všetko uverejnil pán Ing. Martin Hunčár z BŠA (na fotografii v žlto-modrom tričku vpravo).
 

Turnaj vyhral a I. miesto obsadil Richard Hasala (na fotografii v čiernom tričku s pohárom víťaza). Richard Hasala bojoval za juniorov a vo všetkých piatich kolách partiu vyhral. II. miesto si vybojoval tiež junior, Lukáš Janovíček (na fotografii v bielom tričku) a III. miesto patrí zástupcovi seniorov Jozefovi Vašovi (na fotografii vľavo hore v pásikavom tričku). IV. miesto obsadil senior Peter Hatala a V. miesto obsadil tak isto senior, Ján Wister. V hodnotení družstiev ušlo víťazstvo seniorom iba o jeden bod (29,5:30,5). Hodnotilo sa každé kolo za jednotlivcov aj za družstvo seniorov a juniorov.
 

Krásnym zážitkom bolo pre mňa stretnutie s pani Zitou Beňovou. Býva v zariadení sociálnych služieb v Rači a šach hrá výborne, aktívne. Som rada, že som ju spoznala. Je plná optimizmu, žiari z nej dobrota a dobrá nálada. V rozhovore prezradila, že stále hrá na klavíri. Keď bola mladá, rozhodovala sa medzi umením a športom. Nakoniec vyhralo umenie. Ale športuje stále. Stále hrá šach a chodí na šachové turnaje, aj keď má už viac ako 80 rokov.
 
 

Najmladšou hráčkou bola Adrianka Šepcová. Má iba 6 rokov a šach hrá tak isto výborne. Prišla so svojím otcom a starým otcom, obaja sú šachisti. Väčšina juniorov prišla s rodičmi. Bolo veľmi milé vidieť, že rodičia vedú deti k šachu, že spolu trávia čas. Na turnaji boli starí rodičia, rodičia a ich deti – šachová vášeň prechádza zo starých rodičov na deti a ich vnúčatá. Adrianka a väčšina juniorov na našom turnaji začali hrať šach oveľa skôr ako začali chodiť do základnej školy. Možno bude Adrianka majsterkou sveta v šachu. A možno bude majstrom sveta v šachu niektoré z dievčat alebo chlapcov, ktorí súťažili u nás v Rači.


Večer po skončení turnaja sa vyhlasovali výsledky. Každý účastník dostal diplom. Na vyhlásenie výsledkov prišla aj predsedníčka ZO JDS Bratislava-Rača so svojím manželom. Bolo to skvelé podujatie, všetci mali výbornú náladu. Spolu s Terkou Richterovou, ktorá mi pomáhala pri organizácii, sme mali dobrý pocit z toho, že sme presne naplnili to, čo chcelo hlavné mesto Bratislava v grantovej výzve dosiahnuť: prepojili sme generácie. Hrali seniori s juniormi. Dúfam, že to bol začiatok skvelej tradície a na budúci rok sa zídeme pri II. ročníku. Možno sa o rok rozhodnú hrať proti juniorom aj členovia Jednoty dôchodcov Slovenska, ktorí si počas roka vylepšia svoje šachové zručnosti. To bol taký malý tieň na krásnom podujatí, že aj tí členovia JDS, ktorí sa pôvodne prihlásili, neprišli. Nevadí, my sa v šachu zdokonalíme a tí, ktorí šach nehráme, aspoň sa zoznámime so základnými ťahmi – sú uvedené na webovej stránke Bratislavskej šachovej akadémie. Pánovi Hunčárovi patrí vďaka za skvelú organizáciu turnaja, za článok o turnaji a tiež na facebookovom statuse BŠA.
 
 
 
Milada Dobrotkova
garant projektu za ZO JDS Bratislava-Rača
september 2022

Občerstvenie


Všetky fotografie zo šachového turnaja 07.09.2022:



0 komentárov:

Zverejnenie komentára