Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

30.11.18
0
Komunálne voľby skončili, Rača bude mať nového starostu. Michal Drotován zvíťazil ako nezávislý kandidát. Nebol jediný, trend nárastu úspešnosti nezávislých kandidátov na poslanca zastupiteľstva, starostu či primátora sa nezastavil. Všetci však dobre vieme, že len časť nezávislých kandidátov naozaj nemá žiadne silné väzby na politické strany alebo ich sponzorov. Pri dlhoročných členoch Smeru-SD, ktorí sa hanbili dať si logo Ficovej partaje na bilbordy, to nie je problém, iba smiešne. Ľudia si pamätajú a tak aj títo kandidáti (napr. v Košiciach) dopadli. Vytriezvenie môže nastať pri tých, ktorým sa podarilo zakryť, kto drží nitky, na ktorých visia. V Rači cesta k vytriezveniu trvala osem rokov.

A čo s naozaj nezávislými kandidátmi?

Sú hrozbou pre život obce či mesta, alebo nádejou, že na radnici bude vládnuť rozum a verejný záujem? Odpoveď sa najľahšie hľadá na praktickom príklade a aby som preň nemusel chodiť ďaleko, použijem Michala Drotována. V prvom rade treba povedať, že Michal je v skutočnosti závislý. Na čom a na kom? Myslím si, že je závislý na myšlienke, že politika by sa mala robiť na základe dát a spôsobom, ktorý prinesie čo najväčší osoh rôznorodým skupinám obyvateľstva, nie iba jednej. Je závislý na myšlienke transparentnosti a nielen pri developerských projektoch. Bude to stačiť na to, aby bol dobrým starostom? Uvidíme. Rača je vraj špecifická v tom, že zastupiteľstvo nikdy nebolo rozdelené na dva znepriatelené tábory, ale straníci a aj nezávislí sa dokázali rozprávať a niekedy aj hlasovať krížom krážom.

Lenže v komunále, a nie iba v tom bratislavskom, platí, že ak chcem zlepšiť život ľudí v mojej štvrti, nepôjde to pri niektorých projektoch (napr. pri doprave) bez spolupráce s mestom, župou či centrálnou vládou. A tá spolupráca bude hladšia, keď o úroveň vyššie nájdem ľudí, ktorí majú podobné hodnoty a ktorí sú závislí na dobrom programe a myšlienke, že politika je služba ľuďom cez transparentné prijímanie zodpovedných rozhodnutí postavených na faktoch. Áno, niekedy sa akousi zhodou náhod stane, že takýchto sebe blízkych ľudí o úroveň vyššie starosta nájde. Ale často ich nie je dosť, aby s nimi dokázal presadiť, čo potrebuje. Neúspešný zákaz hazardu je dobrý príklad za všetky.

Ako sa to dá zmeniť?

Tak, že nerezignujeme na budovanie spoločenstiev ľudí s rovnakými hodnotami a programom, ktorý ich spája. Tie spoločenstvá nazývame politické strany. Dnes majú na Slovensku hroznú povesť. Ale na nich stojí zastupiteľská demokracia a ak nechceme, aby ju u nás nahradila nejaká nová totalita, musíme sa pokúšať budovať nové dôveryhodné strany. Aj s rizikom, že zlyháme, lebo doba nám nepraje a očierniť a onálepkovať partu čestných ľudí je dnes pomocou sociálnych sietí veľmi jednoduché. Ale pokúšať sa o to musíme. Keď už pre nič iné, tak preto, aby sme sa vytrénovali vo vytrvalosti.

Som súčasťou hnutia Progresívne Slovensko, ktoré sa vydalo na túto cestu. A zatiaľ celkom úspešne. Aj s našou podporou sa novým bratislavským primátorom stal Matúš Vallo. Desať mesiacov od nášho vzniku sme v prieskumoch nad hranicou zvoliteľnosti. Hlásia sa k nám noví ľudia, ktorí spolu so mnou veria, že ak sa pokúšam presadiť niečo dobré, nemám sa hanbiť za to, v koho drese to robím. Toho dobrého, čo treba nielen na celorepublikovej, ale aj na komunálnej úrovni presadiť, je veľmi veľa. Bude to jednoduchšie, ak nás bude viac.


Ak chcete byť aj vy súčasťou tejto zmeny, pridajte sa k nám a napíšte mi na mail sibyla@progresivne.sk.

Pavel Sibyla
obyvateľ MČ Bratislava-Rača
Progresívne Slovensko

0 komentárov:

Zverejnenie komentára