Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

17.5.21
0
Koncom novembra 1937 stál československý ľud v jednom šíku za zachovanie samostatného štátu ČSR. Po vyhlásení vlády JUDr. Milana Hodžu o II. stupni mobilizácie sa zabezpečovali veškeré opatrenia. Do pekárskej šmidne majstra Antonína Brabca v Uherském Hradišti sa dostavila trojčlenná delegácia a oznámila, že budeme pracovať na tri smeny a výhradne pre armádu.
Posilnili nás skutočne kvalitnými záložákmi. Posúďte sami. Prvý krajčír z Protivanova od Prostějova. Druhý mistr obuvník od Třebíča. A ten tretí lakovač z továrne na nábytok Bako Koričany. Týchto odborníkov musel majster Antonín Brabec stavať každého do inej smeny. A na posilnenie pekárskej výroby u firmy Antona Jahodu musel oželieť mišera Slávka Morického a sadzača Janka Kolíska.
V uvedenej zostave sme pracovali sviatok-piatok. Asi po desiatich dňoch sa zrazu objavil četník, policajt a neznámy pán. Prišli s otázkou, kto býva na l. poschodí. Ako pán Klepetáček, rozumná hlava, som ich odviedol do garsónky nášho mišera. Zobrali ho od večere, jeho obľúbenej chrenovej omáčky. Lebo cestou z jednej do druhej firmy je chodník miesto soľou posypaný nezomletým makom. A že má okamžite ukázať tašku, v ktorej uvedený tovar prenášal. Kontrola tašky dokázala jeho vinu. V jednom rožku bola malá dierka a mak sa sypal cestou na večeru. Preto musel ísť niekto z domácej firmy dokončiť Slávkovu prácu na bielom tovare. To znamenalo rohlíky, žemle, bosňáky, sendviče atď. Úlohou majster poveril mňa.
Bál som sa rána, čo na moju výrobu povie majster Brabec. Ten po zhliadnutí tovaru sucho poznamenal: „Výrobky sú tak 50 na 50, ale že je vyhlásený II. stupeň mobilizácie, všetko do jedného kúska sa predalo. A pretože mišera Slávka umiestnili v kľúčovom priemysle, dočasne budeš mišer ty. Nie aby ti napadlo zobrať tú kabelu a nacpať ju ukradnutým makom.“
Aj to som behom II. stupňa mobilizácie zvládol. Len som si obstaral väčšie tričko, aby som ušábnuté pečivo mohol nosiť na futbalový tréning AC Slovácka Slavia Uherské Hradiště.
Miloš Sedramač v drese AC Slovácka Slavia Uherské Hradiště, 26. 5. 1943




0 komentárov:

Zverejnenie komentára