Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

31.5.21
0
○»   1939-45   1945-50   1950-69   1969-70   1970-72
Fenomén futbalu, ktorý vznikol v Anglicku, postupne ovládol a pobláznil celý svet a milióny ľudí. Futbal po svojom zrode prekročil svoje hranice, hranice štátov a kontinentov.
Zasiahol aj do života v Československu. V mnohých mestách a obciach sa postupne zakladali futbalové športové kluby a tak sa stalo aj v našom Račištorfe. Dnes je to najpopulárnejší a najmasovejší šport na svete.

Rutgers Queensmen Football Team 1882

Skupina nadšencov na čele s notárom Václavom Joštom 10.9.1925 slávnostne založila futbalový klub ŠK RAČIŠTORF. Predsedom bol zvolený Václav Jošt. Členmi výboru neskôr boli A. Podlucký, František Krátky, František Hauskrecht, Eduard Lednár, Juraj Fuhrman, Aladár Wessel, Ján Őlvecký, Otto a Pavel Ferdinand, Michal Varga.
Prvé ihrisko klubu bolo na pažiti (dnešná električková trať na Čachtickej ulici). Prvú koženú futbalovú loptu značky Rabax daroval futbalovému klubu mäsiar Aladár Wessel.
V roku 1928 získal klub lúku oproti železničnej stanici Račištorf a postavil na nej futbalové ihrisko na súťažné zápasy. Oplotenie ihriska zabezpečila firma majiteľa píly pána Josefa Henčla (dnes areál Drevony). Pán Henčl sa v roku 1935 stal prvým podpredsedom klubu.
ŠK Račištorf sa zapojil do futbalových súťaží. V sezóne 1928/1929 klub hral Majstrovstvá Západoslovenskej župy a bol nasadený do majstrovskej súťaže Slovenského futbalového zväzu. Prvé družstvo tvorili hráči: Vojtech Polakovič, Štefan Beneš, František Kovačovič, Štefan Korček, Ján Tietz, Vojtech Ivičič, Viliam Lopašovský, František Hauskrecht, Gustáv Dóza, Gašpar Salay, Jozef Thurzo. Súťažné zápasy pravidelne navštevovalo 200-400 divákov.
Týmto sa začala súťažná éra račištorfského futbalu!
ŠK Račištorf 1933

Pavol Máťuš
tréner mládeže FK Rača
podpredseda OZ Kengura


0 komentárov:

Zverejnenie komentára