Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

10.5.22
0
Verím tomu, že centrum BIVIO už väčšina Račanov pozná, a že viacerí z Vás už mali možnosť ho aj navštíviť. Preto v tomto článku nebudem písať len o tom, ako to u nás funguje a čo všetko Vám vieme ponúknuť, ale pozornosť zameriam na prípravu na zamestnanie.
Chcem upriamiť pozornosť na hlavný dôvod založenia centra BIVIO. Našim pôvodným zámerom totiž nebolo podnikať. Chceli sme ľuďom s mentálnym postihnutím zlepšiť možnosti zamestnať sa. Vytvoriť prostredie, kde by mohli získať pracovné zručnosti a následne si nájsť prácu na voľnom trhu práce. Okolnosti spôsobili, že vznik centra prípravy na zamestnanie sme museli skombinovať s vytvorením sociálneho podniku. Inak by sme totiž nevedeli prípravu na zamestnanie financovať. Tak sa z nás teda stali aj podnikatelia.

A možno je vlastne dobre, že sme sociálny podnik založili, pretože vďaka tomu môžu naši zákazníci vidieť na vlastné oči, že ľudia s mentálnym postihnutím dokážu pracovať. Môžu vidieť, že vhodnou komunikáciou a vedením môžeme vytvoriť podmienky na to, aby títo ľudia nemuseli iba sedieť doma a čakať, že sa o nich postará niekto iný. Jednoducho vidieť, že ak chceme, vieme im dať príležitosť na plnohodnotný život.
My dúfame, že práve takýto príklad je tým, čo zamestnávatelia potrebujú vidieť a zažiť. Veď ako sa hovorí: „Príklady priťahujú“. A my chceme byť príkladom pre tých zamestnávateľov, ktorí ešte váhajú s rozhodnutím zamestnať človeka s mentálnym postihnutím. Veľmi radi zamestnávateľom poradíme, zorientujeme ich v legislatíve týkajúcej sa zamestnávania ľudí s mentálnym postihnutím, pomôžeme s výberom vhodného zamestnanca a s jeho zaradením do pracovného kolektívu. Preto, ak ste niekedy rozmýšľali, že by ste takéhoto zamestnanca chceli, ale nemáte dostatok informácií, čo to znamená, neváhajte, a pokojne sa na nás obráťte. Pevne verím, že spolu sa nám podarí vytvoriť kvalitnejší život pre viacerých z nich.

A ak by ste chceli vedieť, čo prináša takéto zamestnávanie, tak je to napríklad to, že získate lojálneho a motivovaného zamestnanca. Totiž, ľudia s mentálnym postihnutím si zamestnanie často hľadajú aj niekoľko rokov. Preto sú zaň vďační a sú ochotní vykonávať aj práce, ktoré sú pre ostatným neatraktívne. Práve ich negatívne skúsenosti s hľadaním práce spôsobujú, že o získané zamestnanie nechcú prísť a prakticky nehrozí žiadna fluktuácia. V rozpore so všeobecnou predstavou je aj to, že v porovnaní s ostatnými zamestnancami nemajú ľudia s mentálnym postihnutím viacej absencií. Skôr naopak, do práce neprídu naozaj iba keď sú skutočne chorí, alebo keď musia vyriešiť bezodkladné záležitosti.

Nezanedbateľným dôvodom na zamestnanie človeka s mentálnym postihnutím môže byť aj možnosť získať kompenzáciu cez Úrad práce, t. j. finančný príspevok na zamestnávanie pre znevýhodnené skupiny zamestnancov alebo možnosť získať príspevok na pracovného asistenta. Dajme teda spolu šancu ľuďom s mentálnym postihnutím, pomôžme im žiť život, aký si zaslúžia. Aj oni chcú byť užitoční a samostatní. Potrebujú len, aby sme im verili a dali čas, aby nás presvedčili o svojich schopnostiach. Už teraz Vám ďakujem za všetkých, ktorým takúto šancu poskytnete a prijmete ich do zamestnania medzi seba!
A čo robíme v BIVIO?
Okrem prípravy na zamestnanie poskytujeme služby verejnosti, teda Vám, milí Račania a návštevníci Bratislavy. V reštaurácii podávame obedové menu, robíme rôzne akcie ako firemné večierky, stretávky, rodinné oslavy ako krsty, svadby, pohrebné hostiny, jubileá a pod.

Organizujeme vzdelávacie a školiace aktivity. Vieme sa dohodnúť a ponúknuť Vám servis podľa Vašich predstáv. Nespornou výhodou je, že máme aj ubytovacie kapacity. Hotel BIVIO je síce malý, s kapacitou 10 izieb (20 lôžok), ale v prípade osláv či pre obchodných cestujúcich priam ideálny. Je v tichom prostredí pod Malými Karpatami, obklopený príjemnými susedmi. Súčasťou areálu je krásna veľká záhrada otvorená nielen pre návštevníkov hotela či reštaurácie, ale aj pre komunitu Račanov. Môžete si prísť posedieť na slniečku, relaxovať. A pre detičky máme malé detské ihrisko s pieskoviskom.


Novou službou je fotenie nevesty a ženícha v záhrade BIVIO. Ďalej Vám poskytneme služby práčovne, kde Vám radi operieme bielizeň, ktorá sa doma ťažšie perie. Veľké rovné kusy ako napr. záclony, závesy, posteľné obliečky, ale aj uteráky, utierky... Už viac ako tri roky BIVIO poskytuje všetky opísané služby. Sme radi, že sme zapadli do komunity Račanov, sme vďační za spoluprácu s mestskou časťou Rača aj ďalšími organizáciami a firmami na jej území.

Máme za sebou ťažké obdobie, no veríme, že spoločným úsilím prekonáme všetky prekážky. Tešíme sa na Vašu návštevu a spoluprácu pri zamestnávaní ľudí s mentálnym postihnutím.

Mgr. Marián Horanič
Kontakt: Centrum BIVIO
Alstrova 153, 831 06 Bratislava-Rača
www.zpmpvsr.sk bivio@bivio.sk
+421 903 244 553




0 komentárov:

Zverejnenie komentára