Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

0

Dňa 2. júna 2012 oslávil 85. narodeniny významný račiansky historik a pamätník, kultúrny činovník a národovec Ľudovít Havlovič.

Jubilant viac než pol storočie života zasvätil štúdiu vyše 750-ročnej histórie svojej rodnej Rače. Je jedným z autorov a realizátorov myšlienky založenia Račianskej izby, etnografického a vinohradníckeho múzea s dokumentmi a exponátmi z bohatej histórie obce Rača. V roku 2002 autorsky pripravil a s podporou Miestneho úradu MČ Rača vydal publikáciu RAČA - Z dejín a pamiatok obce, ktorá v roku 2011 vyšla ako e-kniha a je distribuovaná kníhkupectvom Martinus.

V roku 2003 bola jubilantovi za dlhoročnú aktívnu činnosť vo výbore MO Matice slovenskej v Rači, za mimoriadne agilnú lektorskú a publikačnú činnosť a za podiel pri spracovávaní našej národnej histórie udelená Výročná cena Samuela Zocha.

Aj v pokročilom veku ako lektor s láskou približuje školskej mládeži a spoluobčanom miestnu históriu a s ňou spätú históriu slovenského národa a pripravuje ďalšie publikácie o minulosti a pamätihodnostiach Rače.

K významnému životnému jubileu namaľoval významný slovenský ľudový maliar Vojtech Polakovič portrét Ľudovíta Havloviča a odovzdal mu ho v mene Račanov na stretnutí s najbližšími spolupracovníkmi dnes popoludní v priestoroch Račianskej izby.



Úctu a obdiv za celoživotné dielo vyslovila Ľudovítovi Havlovičovi vo veršovanej zdravici napísanej k tejto vzácnej príležitosti pani Dobroslava Luknárová:


Spí v kolíske bábätko,
vedľa matka, otec starostlivý.
Za oknom kraľuje júnová noc –
Kde ste, kde, sudičky, víly?

Zlietli sa od hory, vinohradov,
k chlapčiatku hlavy tíško klonia.
Do sna mu priania šepkajú,
nešetria láskavé slová.

Dali mu do vienka radosť
zo života aj výbornú pamäť,
srdce láskou plné. Dospelý
daroval ho rodine a ešte Rači
– milovanej.

Aj dnes v kmeťovských rokoch
rozdávaš z prijatých darov –
Ľudko!
Si ako vinohrad v čase jesene –
Obdarúvaš nás plodnou úrodou.

K Tvojim krásnym narodeninám s vďakou a obdivom


V Bratislave 2. júna 2012 


Jubilantovi prajeme pevné zdravie a dlhé roky činorodého a spokojného života.



Račištorf, rok 1928: malý Ľudko (Lajko) na rukách babičky Havlovičovej 
so súrodencami Jožkou, Julčou a Karolom.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára