Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

13.11.14
0
Nie za účelom volebnej kampane, ale za účelom pomoci Rači som sa vybral pred asi rokom a pol s pár otázkami za starostom Pilinským. S tým, že je „zelený“, som si myslel, že témy, ktoré som si k nemu priniesol. Skládkam v Rači sa venujem už dlhšie a mal som aj rozhovor v slovenskom rádiu na tému skládok v Rači.

Dovoľte v krátko priblížiť témy, ktoré som so starostom preberal a urobte si názor sami.


„Drobný“ stavebný odpad vo Fongoch

Ešte v roku 2010 obyvateľka Rače pozorovala, ako ľudia z dodávky vysýpajú stavebný odpad vo vinohradoch, opísala si ŠPZ auta a čas a nahlásila to na mestskú políciu a miestny úrad v Rači. Keď sa dlho nič nedialo, poprosil som poslanca račianskeho zastupiteľstva, aby interpeloval u starostu, ktorý sa vyhovoril na nejaký nefunkčný email, ale posunul to ďalej a vec sa mala riešiť. V odpovedi prišlo najprv dosť čudné označenie odpadu za „drobný“ a ďalej šokujúce vysvetlenie, že úradník zo stavebného úradu odpad použil na zaplnenie dier v ceste, keďže sa nejednalo o nebezpečný odpad!? Ďalej sa starosta podpísal pod to, že bolo síce zistene, kto je majiteľom daného auta, ktoré prinieslo stavebný odpad, ale to ešte neznamená, že zistením vlastníka vozidla ho je možne obviniť zo spáchania priestupku! Tento nezmysel a alibistický a nechutný postoj ma presvedčil, že musím navštíviť starostu osobne a spýtať sa ho na detaily. Starosta mi osobne potvrdil, že dotyčný môže dostáť pokutu 165 Euro za „neposkytnutie súčinnosti v konaní o spáchaní priestupku“, ale „Rača nemá čas vypisovať si s nim a súdiť sa”. To ma tak obarilo, že som starostovi nestihol povedať to, že poštová známka stoji 50 centov a že Rača snáď má právnika, ktorý to bude vybavovať!


Vyliata nafta v Záhumeniciach!

Pri stavbe domov v Záhumeniciach sa z jedného nákladného auta Tatra vyliala nafta, pomerne veľké množstvo. Nafotil som škvrnu nafty na zemi, auto s ŠPZ a odtrhnutými hadičkami z nádrže a poslal som fotky na oddelenie životného prostredia. Keď som nedostal žiadnu odpoveď (zo 4 emailov na životné prostredie som dostal jedinú odpoveď, aj to iba informáciu, že to bolo posunuté ďalej), tak som sa vybral osobne na miestny úrad, lebo mi na tom záležalo. Tak sa ma úradník spýtal, kedy to bolo, ja som povedal, že pred pár dnami a on nato „a čo už teraz s tým máme robiť?“. Zase nečinnosť úradu a alibizmus. Neudialo sa nič!


Skládka vo vinohradoch Záhumenice

Osobne som vytiahol asi 250 kg najrozličnejšieho odpadu, od dreva cez káble až po nebezpečné chemikálie (min 6 fliaš) z odvodňovacieho kanála, nafotil, zdokumentoval a podľa odpadkov (účty, výplatná páska) vypátral osobu, ktorej mohol odpad patriť. Volal som starostovi, ktorý mi v čase, keď o skládke ešte nemohol ani vedieť, povedal, „že to riešia“. Dotyčný bol predvolaný a tvrdil, že to nebol on, kto to vyhodil a tak dostal pokutu 33 Euro!?


Fotopasce

Po všetkých týchto a iných prípadoch (rozsypané smetné koše, doteraz spadnuté staré telefónne stožiare nad kúpaliskom, rozsypaný asfalt vo vinohradoch, ...) som si myslel, že by obec mohla mať záujem zakúpiť a nainštalovať fotopasce, veľmi účinnú a lacnú metódu ako odfotiť páchateľov a znečisťovateľov Rače a račianskych vinohradov a chotárov, ale podľa starostu na to nie sú prostriedky. A možno, keď som s tým prišiel ja, ktorý sa ho pýtal nepríjemné otázky, tak to zamietol, možno s tým raz príde ako s vlastným nápadom.


Ja pána Pilinského voliť nebudem a myslím, že nie som ani prvý ani posledný, koho svojim správaním, prístupom a postojmi znechutil!

K všetkým prípadom viem doložiť všetky detaily, mená zainteresovaných, časy a fotografie!

Tomáš Vajda












0 komentárov:

Zverejnenie komentára