Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

21.11.14
0
nebolo jednoduché v ňom plávať, lebo záujem o všetko, čo ponúkala tohtoročná expozícia výstavy Bibliotéka 2014, bol naozaj veľký.


Detičky, žiačikovia, žiaci, študenti aj dospelí každého veku zapĺňali uličky medzi stánkami jednotlivých vydavateľstiev, zastavovali sa raz pri jednom, raz pri druhom, listovali v knihách, hľadali vybrané – možno aj vysnívané – tituly, nakupovali. Napríklad aj ako darčeky pod vianočný stromček.

Sprievodné podujatia? Oslovovali záujemcov rôznych vekových kategórií, ale aj rôzne orientovaných čitateľských záujmov. Mňa okrem iného zlákala aj Víla Jazmínka a škriatok Vendelín, zaujímavá kniha pre deti mladšieho školského veku, ktorú uvádzalo do čitateľskej obce vydavateľstvo Albatros v úzkej spolupráci s redakciou časopisu Slniečko. V piatok sa mohli deti – a bolo ich naozaj veľa – stretnúť na privítaní knižky priamo s jej autorkou – Z. Csontosovou a v sobotu dopoludnia v rámci tvorivej dielne zase s ilustrátorkou knižky – K. Ilkovičovou.

Rozprávka o víle Jazmínke nie je len zaujímavý rozprávkový príbeh o malej tatranskej víle, ktorá sa po búrke ocitne až nad Bratislavou na Železnej studienke, ale je to aj knižka plná nápadov s turistickým a ekologickým zameraním. Sú v nej i návody na hry či ručné práce. Jedným slovom autorka knihy rešpektuje psychiku mladého čitateľa, a preto mu raz rozpráva, inokedy ho hravo učí, po chvíli mu poskytne návod na hru, aby ho opäť vtiahla do deja rozprávky.

A ilustrátorka? V plnej miere rešpektuje zámery autorky, ba napomáha im, lebo jej ilustrácie sú plné čarovného huncútstva. Raz jednoduché v tvaroch, a preto dostatočne zrozumiteľné, keď majú poúčať, inokedy veselé - šibalské, keď ilustrujú samotný rozprávkový príbeh.

Idem z výstavy a nesiem si v taške viacero zaujímavých kníh – napríklad O svätojurskom víne od M. Bela, Príbehy bratislavských fontán a studní z Vydavateľstva PT A. Marenčina, kde je informácia aj o našej račianskej Zbojníckej studničke a mám aj knižočku o víle Jazmínke.

Pridám ju v našej domácej knižnici ku Vinohradníckym povestiam, veď obidve knižky, tak ako mnoho ďalších, ilustrovala tá istá autorka –

Katka Ilkovičová






0 komentárov:

Zverejnenie komentára