Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

26.11.14
0
Rača začala diskutovať. Aspoň na sociálnych sieťach a už to je veľmi dobré. Z času na čas si tam vymeníme aj ostrejšie vety, ale základ zostáva. Zdá sa, že dialóg chcú všetci. Ale zdá sa tiež, že nie všetci vedia, ako ho majú chcieť. Za akých podmienok, okolností, ústupkov jednej či druhej strany.



V roku 1952 v Lidových novinách autor s menom Karel Čapek napísal: „Jsme-li nespokojeni, volá se na nás, pracujme v politických stranách. Ne, je-li nám čeho třeba, je pracovat proti politickým stranám, proti vládě stran, proti hlasovací mašinérii, proti nekompetentnosti, proti politice za zavřenými dveřmi, proti všemohoucnosti výkonných výborů, proti našemu ponížení, proti úpadku demokracie.“

Takže vymýšľať netreba vôbec nič ani u nás v Rači. V každom prípade sa však musím vrátiť k môjmu predchádzajúcemu blogu. 

Skutočná, autentická a pôvodná demokracia je založená na priamom spojení a vzťahu medzi voličmi a volenými. V tejto vete sa asi nachádza návod. Ten vzťah je totiž obojsmerný. Zvolení, teda starosta a poslanci, tí si musia - ako vedia - nájsť cestu k dialógu s celou komunitou. Komunita v tomto zmysle nie je len štatistický sumár obyvateľov Rače, sú to ľudia, ktorí navzájom komunikujú, vedú diskusie, vymieňajú si názory, neraz aj protichodné, ale sú v určitej forme dialógu. Ak do tejto komunity chce patriť starosta a zastupiteľstvo, je len na nich, do akej miery sa budú pokúšať nadviazať dialóg aj so svojimi nevoličmi. Nuž a na tých ich nevoličoch zas je, aby im aspoň trošku pomohli. Možno len trošku, ale úprimne. 

Veď predsa - ide o osud Rače, nie je v tom nič svetoborné, zlomové, ide iba o ten jej "osud". Máme sa iba spokojiť, alebo máme iba frfľať na nové rozloženie síl? Alebo staronové? To je hádam primálo. My musíme chcieť zmenu spôsobu riadenia. V každom prípade. A či už doterajšie riadenie obce bolo dobré, alebo zlé, tú zmenu k lepšiemu musíme chcieť v každom prípade. Nekritizujem doterajšiu prácu doterajšieho starostu, ani doterajších poslancov. Ale mám právo od tých terajších slušne žiadať, aby pracovali lepšie. Tak, ako tým minulým rád poďakujem za to dobré, čo pre Raču pri svojom najlepšom vedomí urobili. Ak vedomie používali v kontinuite so svedomím. 

Naša Račianska politika nesmie byť obchodovateľná a zobchodovateľná. Netvrdím, že taká je. Nemám dôkazy. A ani ich hľadať nechcem. Ale môžem a musím žiadať, aby také nebola. Naša Račianska politika sa musí stať férovým súbojom ideí.  "Souboj, ve kterém je uplácení, přeplácení a slibování výhod unfair a povede k vyloučení do konce utkání. To je jediná naděje, jak je možné obnovit důvěru lidí v politiku." 

A ešte do tretice citát: "Pokud tedy chtějí politické strany brát svou politickou budoucnost vážně, mají téměř poslední šanci pokusit se obecnou nedůvěru rozptýlit. Pak je nahradí noví nositelé naděje. Uspějí, i kdyby politické strany stokrát dokazovaly nereálnost jejich přístupu, jejich příslibů. Nikdo jejich vysloveným výhradám neuvěří."

Nuž, tento blog vyznieva ako posolstvo pre radnicu. Ale nie je ním. Verím a dúfam, že radnica toto vie. Len nie som si istý, či to vieme aj my, voliči. Prepáčte - všetci voliči.

A potom začnime dialóg o preťaženosti Račianskej, potom sa pokúsme diskutovať o možnom či nemožnom a prečo nemožnom utlmení aktivít developerov, potom hovorme o takej či onakej občianskej vybavenosti, potom hovorme o rozvoji pre všetkých.

Vieme o čom, ale ešte nevieme, ako. Takže ja si iba trúfam navrhovať.




0 komentárov:

Zverejnenie komentára