Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

0
Dňa 03.04.2021 si členovia Miestnej odbočky č. 11 Rača Zväzu vyslúžilých vojakov generála Milana Rastislava Štefánika SR pripomenuli 76. výročie oslobodenia Rače položením venca pri pomníku padlých sovietskych vojakov v Rači.
 
Priestor Rače a východného okraja Bratislavy predstavoval pre Červenú armádu nástupný priestor pre vstup do Bratislavy v smere z východu (druhým nástupným priestorom bol južný okraj dnešnej Bratislavy – Podunajské Biskupice, Vrakuňa a Prievoz, do bojov o Bratislavu sa zapojila aj sovietska Dunajská vojenská riečna flotila).
 
 
Boje boli vedené v rámci bratislavsko-brnianskej operácie, ktorú v priestore Bratislavy zabezpečoval 2. ukrajinský front maršala Rodiona Jakovleviča Malinovského a tomuto frontu podriadený 25. gardový strelecký zbor a 23. strelecký zbor. Smer z Rače a z východu Bratislavy zabezpečoval práve 25. gardový strelecký zbor podriadený generálporučíkovi Ostašenkovi, ktorý večer 3. apríla 1945 dosiahol na tomto území líniu v priestore Pekná cesta – Dynamitka.
 
Padlí sovietski vojaci boli pochovaní na námestí v Rači, neskôr boli pochovaní spoločne na Slavíne. O osude padlých nemeckých vojakov vieme do dnešných dní len málo, známe sú však svedectvá Račanov (člen ZVV Jozef Valentovič), ktorí padlých nemeckých a aj maďarských vojakov mali pochovať v spoločnom hrobe na račianskom cintoríne – v priestore pod dnešným chodníkom v mieste pred domom smútku.
 
Miestna odbočka ZVV č. 11 Rača začala v roku 2020 zostavovať úplný zoznam Račanov, ktorí padli počas vojnových konfliktov alebo zahynuli počas výkonu služby v armáde. Podľa informácií, ktoré sa nám do dnešného dňa podarilo zostaviť, padlo počas II. svetovej vojny v rokoch 1939 – 1945 najmenej 54 obyvateľov Rače.
 
 
Ľubo Krampl
Predseda Zväzu a MO č. 11 Rača
Zväz vyslúžilých vojakov generála
Milana Rastislava Štefánika SR



Zdroj informácií:
http://www.vhu.sk/oslobodenie-bratislavy-75-vyrocie/
Informácie a podklady Zväzu vyslúžilých vojakov generála Milana Rastislava Štefánika SR




0 komentárov:

Zverejnenie komentára