Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

19.10.22
0
V Rači máme veľmi aktívne občianske združenie Seniori v pohybe, ktoré založila a vedie pani Mgr. Eva Soldanová. OZ pripravilo pre seniorov 22. septembra 2022 v Rači viacero výborných podujatí.
Beseda so spisovateľkou Danou Hlavatou sa uskutočnila v dennom stacionári. Bola sprievodným podujatím dňa plného hier a zábavy pre seniorov z celej Rače. Mala som tú česť, že sme sa mohli spolu s pani Martou Štefánkovou rozprávať so spisovateľkou Danou Hlavatou. Môj prvý dojem bol veľmi dobrý, hneď na úvod nám oznámila, že nemá rada oficiality, že Raču a Krasňany dôverne pozná, dlhé roky tu žila. A priama a bezprostredná bola počas celého rozhovoru. Pritom bola veľmi úspešná dramaturgička v RTVS! Je úspešnou spisovateľkou, napísala viac ako pol stovky kníh, viac ako tritisíc poviedok, desiatky rozhlasových hier a množstvo televíznych scenárov. Za svoju tvorbu získala ocenenia doma aj v zahraničí.
Aká je spisovateľka Dana Hlavatá? Je veľmi ľudská, priama a veľmi múdra. Ťažké témy podáva s ľahkosťou a humorom. Tak brala aj svoj život. S humorom, ktorý jej dával silu prekonávať ťažkosti, aké zažíva každý človek. Dnes si najviac cení svoju rodinu, svojich dvoch synov a predovšetkým svoju vnučku Emku. Na svoju tvorbu, to, čo priniesla literárnej tvorbe na Slovensku, môže byť právom hrdá a predsa nie je pyšná. Je človek ako všetci ostatní, iba pre ostatných veľa urobila, lebo svojou tvorbou odovzdala časť svojho srdca, pocitov a myšlienok, ktoré pre nás zostávajú v jej knihách.
Pre mňa bolo stretnutie s Danou Hlavatou obohacujúce, dokonca aj tým, že mám originálne darčeky – podpísané knihy samotnou autorkou. Kúpila som si ich dopredu a poprosila som ju, aby mi ich podpísala. Jednu pod názvom „Nervy v kýbli“ už dostala moja kamarátka Brigita k meninám, prečítala, alebo „zhltla“ ju a povedala mi, že sa už dávno tak nepobavila. Pri niektorých poviedkach vraj myslela, že píše o nej. Ďalšiu, Bájky pre malých i veľkých, tiež s venovaním, dostane môj vnúčik k narodeninám. Trošku som si v nej aj ja počítala. Je to jediná kniha bájok, ktorá bola po dlhých desaťročiach napísaná nie iba na Slovensku, ale i v Európe. (Známe sú bájky Ezopove a Jonáša Záborského.)
V strede spisovateľka Dana Hlavatá

Hodinka so spisovateľkou ubehla veľmi rýchlo. Otvorila sa nám ako dobrý človek, dobrá duša a veľmi úspešná a pracovitá žena. Želáme jej všetko najlepšie a nech sa jej tak dobre a ľahko píše aj naďalej. 

Milada Dobrotková
október 2022
predsedníčka Komisie sociálnej a bytovej
kandidátka do miestneho zastupiteľstva za Raču (č. 6)
a do ZBSK za Raču a Vajnory (č. 2)


0 komentárov:

Zverejnenie komentára