Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

10.10.22
0
V Bratislave 14. septembra na galavečere Národnej ceny starostlivosti DOBRÉ SRDCE Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb ocenila najlepších pracovníkov v sociálnych službách.
DOBRÉ SRDCE vzniklo preto, aby sme vzdali hold ľuďom v pomáhajúcich profesiách. Aby sme verejnosti povedali, že práca v sociálnych službách nie je charita. Je to profesionálna služba, ktorá vyžaduje nielen odborné vedomosti a znalosti, ale aj veľkú lásku k ľuďom,“ uviedla autorka projektu Anna Ghannamová, predsedníčka APSS v SR, predsedníčka poroty a koordinátorka DOBRÉHO SRDCA.
Cenou za Výnimočný počin v sociálnych službách bola poctená Milada Dobrotková.


„Ďakujem vám všetkým, ktorí ste poskytovateľmi v sociálnych službách a robíte dobro klientom, o ktorých sa staráte. Asociácia poskytovateľov sa rokmi stala ústami, očami a ušami poskytovateľov a najmä ich odkázaných klientov, pretože oni sami nemôžu byť partnermi našich politikov, ministerstiev či samospráv, ktorí tvoria prostredie a zákony pre sociálne služby. A aby tie zákony boli funkčné a aby slúžili ľuďom, tak na to je tu asociácia. Želám jej k tomu veľa síl, zdravia a entuziazmu,“ zaželala Milada Dobrotková.
Autorom ocenenia – sklenenej plastiky – je študent katedry úžitkového umenia VŠVÚ Dominik Pirháč. Víťazi si z galavečera odniesli okrem plastiky aj ďakovnú pamätnú zlatú mincu od Českej mincovny.
 
Milada Dobrotková začala verejnú činnosť pred rokmi v komunálnej politike. Bola poslankyňou miestneho, mestského aj župného zastupiteľstva. 18 rokov pôsobila v sociálnych službách. Najprv ako zakladateľka a riaditeľka zariadenia sociálnych služieb HESTIA n. o.. Neskôr ako spoluzakladateľka a predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR (APSS v SR). Prednášala na SZU (Slovenskej zdravotníckej univerzite) manažment a riadenie zariadení sociálnych služieb. Po odchode do dôchodku pracuje v Rači v miestnom zastupiteľstve a v základnej organizácii Jednoty dôchodcov Slovenska (ZO JDS). Dosiaľ zastupuje APSS na Rade vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie. Zároveň pôsobí ako občianska aktivistka pre sociálne veci a seniorov. Vytvorila a koordinuje úspešný projekt ŽIJEME V RAČI zameraný na medzigeneračnú solidaritu a zlepšovanie života seniorov a senioriek. Nedávno jej za výnimočný prínos pre sociálne služby bola udelená národná cena starostlivosti – DOBRÉ SRDCE 2022. Uchádza sa o dôveru spoluobyvateľov ako kandidátka do miestneho zastupiteľstva a do zastupiteľstva BSK.
 
• Aké pohnútky rozhodli, že si venovala um a energiu starostlivosti o seniorov?
Bolo to dávno, začiatkom tohto milénia. Pôvodným vzdelaním som programátorka – analytička, ale po rokoch v komunálnej politike (bola som zástupkyňou starostu Pavla Bielika) som sa do pôvodnej práce nemohla vrátiť. Pokrok v softwarových technológiách je taký rýchly, že 4 roky znamenajú večnosť. V komunálnej politike som videla, aké náročné obdobie nás čaká z pohľadu demografických zmien, starnutia obyvateľstva a potreby zabezpečovať pre seniorov primerané služby. S kamarátkami Gitkou a Terkou sme sa dohodli, že založíme neziskovú organizáciu a vybudujeme domov pre dôchodcov. Bratislavský samosprávny kraj mal v tom čase viacero nevyužitých materských škôlok, z ktorých chcel vybudovať zariadenia slúžiace seniorom. Založili sme neziskovú organizáciu a napísali sme dobrý projekt. Na BSK sa projekt zapáčil a tak nám dali do dlhodobého prenájmu nevyužívaný objekt v Dúbravke. Mali sme však povinnosť zabezpečiť financie na rekonštrukciu.  Celkove sme museli získať zdroje v miliónoch korún. Naivne som si myslela, že byt po mame bude stačiť. Zadlžili sme sa a pomáhal nám aj Bratislavský samosprávny kraj, ako aj iným podobne začínajúcim poskytovateľom. Postupne sme sa stávali lepším zariadením, poskytovali sme štandardne dobré sociálno-zdravotné služby (mali sme povolenie na výkon činnosti Agentúry domácej ošetrovateľskej služby). Boli to krásne roky, aj keď veľmi ťažké.
 
• Očakávala si, že Tvoja činnosť v sociálnych službách nadobudne národný rozmer?
Neočakávala som to. Chcela som, aby sme sa dobre postarali o klientov a aby sme dali našim zamestnancom dobrú prácu, aby sme vytvorili dobre fungujúce zariadenie a aby sme splatili dlhy. Ibaže to nebolo ľahké, lebo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR zmenilo stratégiu v sociálnych službách a z pôvodnej právnej úpravy, ktorá sa volala Zákon o sociálnej pomoci, prijali Zákon o sociálnych službách. So všetkými dôsledkami vyplývajúcimi zo slova služby. Už to nebola primárne pomoc, ale služby a za služby sa platí. Zrazu si štát začal plne uvedomovať, že nedokáže finančne zvládnuť prudký nárast nákladov na tieto služby a škrtil a škrtil – a to najmä na neverejných poskytovateľoch. Volali nás hanlivo podnikateľmi. Vedeli, že ťažko ustojíme ten fakt, že klienti a ich rodiny budú musieť hradiť vysoké náklady na starostlivosť v pobytových službách. Vedeli sme, že ak sa nezjednotíme, štát nás zlikviduje a na trhu poskytovateľov budú iba verejní poskytovatelia. Väčšina neverejných zariadení (vrátane nášho) však bola zadlžená investíciami do rekonštrukcie alebo výstavby zariadenia, v ktorom poskytovali služby. Čo sme mali robiť? Museli sme do boja. Vytvorenie Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb bol logický krok proti zlej sociálnej politike štátu a zlej sociálnej politike samosprávy voči neverejným poskytovateľom.
 
• Čím ocenenie DOBRÉ SRDCE pre Teba je? Zadosťučinením? Záväzkom? Výzvou?
S veľkou pokorou prijímam toto ocenenie, ktoré patrí aj Doc. Bušovej a PhDr. Mikulcovi. My traja sme založili APSS SR a o jeden mesiac pri zakladajúcom valnom zhromaždení sme mali 47 členov. A počet členov-poskytovateľov postupne rástol. Vytvorili sme regionálne štruktúry a vyjednávali sme nie iba s ministerstvami, ale aj s vyššími územnými celkami a veľkými obcami. Museli sme problematike veľmi dobre rozumieť, inak by sme pre politikov neboli partnermi do diskusie. Dnes asociáciu vedie Mgr. Anna Ghannamová a asociácia má viac ako 240 členov – poskytovateľov sociálnych služieb, neverejných aj verejných.
Ocenenie DOBRÉ SRDCE je pre mňa veľkým darom a užívam si ho. Každému by som želala zažiť ten krásny pocit na pódiu, keď dostane vo svojom odbore činnosti to najvyššie ocenenie: DOBRÉ SRDCE – akéhosi Oskara v sociálnych službách. Bolo to fantastické, aj keď som si uvedomovala, že bolo ľahšie „vadiť sa o formulácie v zákone na ministerstve“ ako stáť na pódiu a povedať niečo zmysluplné pred svojimi kolegami zo sociálnych služieb (ktorí na rozdiel od niektorých politikov veľmi dobre vedia, o čom hovorím).
 
• Ako zúročíš skúsenosti zo sociálnych služieb ako poslankyňa v Rači a BSK?
Už som ich zúročila vybudovaním zariadenia sociálnych služieb v roku 2004. Mám skúsenosti ako poskytovateľ sociálnych služieb, skúsenosti s tvrdo nadobudnutými vedomosťami v legislatíve v tejto oblasti. Mám skúsenosti ako poslankyňa na úrovni mestskej časti v Rači, hl. m. SR Bratislavy a BSK – to je veľmi dôležité. Pretože celá mozaika kompetencií na všetkých úrovniach sa mi tak priblížila a rozumiem jej. Napriek tomu sa vekom stávam pokornejšou, lebo viem, že všetkému predsa len nemôžem dokonale rozumieť a musím sa spoľahnúť na ostatných poslancov a na odborných pracovníkov úradu. Považujem za veľmi dôležité, aby poslanci rozumeli oblasti, v ktorej pracujú (školstvo, doprava, sociálne veci, zdravotníctvo, verejné služby a iné) a ostatných poučili o veciach, ktorým nerozumejú. Rozpočet je vždy jeden a pokrýva všetky kompetencie, preto by mali byť poslanci z rôznych odborov činnosti. Najlepšie ak poslanectvo neberú ako zamestnanie, lebo živiť by ich mal odbor činnosti, v ktorom sú odborníkmi.
 
• Ďakujem za rozhovor.
 
S držiteľkou ocenenia Miladou Dobrotkovou
kandidátkou na poslankyňu MZ MČ Rača
a na poslankyňu zastupiteľstva BSK 
za volebný obvod Rača a Vajnory
sa zhováral Miro Ščibrany



0 komentárov:

Zverejnenie komentára