Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

7.10.22
0
Zrejme každý návštevník lesoparku pozná Malú Baňu (361 m n. m.), či Dolný Červený kríž, ale počuli ste už o názvoch Erdödyho kopec a Bukovec?

Bukovec

Oba vrchy sa nachádzajú nad Dolným Červeným krížom. Väčšina máp uvádza výšku 471 metrov nad morom. Podľa merania Prírodovedeckej fakulty UK je ich presná nadmorská výška 471,9 a 472,8 metra n. m..

Dolný Červený kríž

Z vyššieho Bukovca je vidieť hrad Pajštún a za určitých okolností aj Malý Javorník (584 m n. m.). Konkrétne bolo treba sa postaviť na spadnutý kmeň stromu. Možno tu nájsť vrcholový kameň, avšak chýba názvoslovné značenie.

Pohľad z Bukovca na Pajštún

Bolo by dobré všetky vŕšky nad Račou označiť tabuľkami. Mohli by na nich byť račianske motívy. Na viacero lokalít doposiaľ nevedú turistické značky. Aspoň najvýznamnejšie z nich by mohli byť súčasťou tematických náučných chodníkov ako je to inde po Slovensku. Jednou z tém by mohli byť napríklad huby a hubárčenie.

Huby v lesoparku

Značený chodník by mohol viesť napríklad na Veľkú Baňu (444 m n. m.), vrch najviac viditeľný z centra Rače. Pozývajú naň infotabule v MHD, ale značený turistický chodník k jeho vrcholu nevedie, cyklotrasa áno. Na chodníku by mohli pribudnúť lavičky. Tie by mali viac lemovať aj iné značené chodníky, aby pohyb po nich zvládli tiež menej zdatní turisti.

Veľká Baňa

Pohľad z Rače na Veľkú Baňu

Ján Drotován
kandidát na poslanca MZ Rača
za volebný obvod Východné



0 komentárov:

Zverejnenie komentára