Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

10.10.22
0
Aktuálne úvery neprekračujú zdravú mieru zadlženosti, avšak poslanec Jošt odporúča opatrnosť. (Rozhovor Júlie Štefanidesovej s poslancom MČ Bratislava-Rača Miloslavom Joštom, dlhoročným predsedom finančnej a majetkovej komisie.)
 
Všetci máme radosť, že sa Rači darí začínať nové projekty. Každý projekt však niečo stojí a za každou investíciou sú ukryté nemalé finančné výdavky. Oslovila som preto poslanca miestneho zastupiteľstva Ing. Miloslava Jošta, predsedu finančnej a majetkovej komisie, aby nám priblížil, ako na tom Rača stojí po finančnej stránke.

V akej finančnej kondícii je aktuálne mestská časť?
Rača minulý rok začala s rekonštrukciou ZŠ Plickova, čo je s prehľadom najväčšia investícia mestskej časti za ostatných minimálne 30 rokov. Celkovo nás môže vyjsť aj na 7,5 mil. €, čo je viac, ako sme minuli na kapitálové výdavky dohromady za predošlých 5 rokov. Inak povedané, ak by sme narátali dokopy všetky veľké rekonštrukcie za posledných 5 rokov, ešte stále bude Plickova stáť viac.

Za týmto účelom sme si zobrali úver vo výške 3,5 mil. €, ktorý budeme splácať 20 rokov. Okrem toho sa nám podarilo získať eurofondy, z ktorých by sme mali vykryť asi 3 mil. €. Zvyšok požadovanej sumy pôjde z vlastných zdrojov.


Dobrá správa je, že aj popri takej veľkej investícii sa stále darí držať dobrý stav financií, ešte stále existuje rezerva v úsporách z minulosti, ktoré sú účtované v osobitných fondoch. Takže by nemal byť problém so splácaním záväzkov voči dodávateľom, ani s bežnou prevádzkou, resp. s ďalšími projektami.

Spomínal si úver, ktorý mestská časť čerpá na rekonštrukciu školy Plickova. Nakoľko je Rača zadlžená? Máme aj ďalšie úvery?
Okrem nového úveru na rekonštrukciu školy, naša mestská časť čerpala finančné prostriedky z úverových zdrojov aj v minulosti. Historicky prvý úver brala mestská časť v r. 2012 v sume 1,3 mil. € a bol použitý na rekonštrukciu škôl a škôlok. Tento bol na 10 rokov a už sa nám ho podarilo splatiť. Druhýkrát sme sa zadlžili vo výške 1,9 mil. € v roku 2017 na rekonštrukciu ďalších budov a športového areálu na Tbiliskej. Z neho už máme viac než polovicu splatenú. Na Plickovu sme teraz čerpali 3,5 mil. €. ZŠ Plickova je najväčší obecný projekt v Rači za posledných 30 rokov a aktuálne najväčší projekt školy na Slovensku. Tam sme so splácaním iba na začiatku.

Celkovo má Rača nesplatené úvery vo výške necelých 4,5 mil. €.

Celková hodnota úverov akejkoľvek obce by nemala presiahnuť určité percento z bežných príjmov. V prípade Rače je aktuálne horná hranica zadlženia približne 8 mil. €. Aktuálne úvery neprekračujú zdravú mieru zadlženosti, avšak s ohľadom na neisté časy skôr odporúčam opatrnosť. Ak by vypukla hospodárska kríza, tá sa určite prejaví v nezamestnanosti, čo zas automaticky zníži príjmy mestskej časti.

Aké sú ďalšie vízie? Sú nejaké projekty, na ktoré sa môžeme tešiť?
Uchádzame sa o ďalšie eurofondové zdroje. Máme v pláne postaviť novú škôlku na mieste bývalého Tramína. Tam sa nám žiaľ proces spomalil kvôli odporu niektorých obyvateľov. Z väčších projektov stojí za zmienku Koloničova kúria, ktorá by po oprave strechy mala prejsť komplexnou rekonštrukciou. Zároveň sa budem usilovať aj o to, aby sa podarilo zrekonštruovať aj kultúrne stredisko na Žarnovickej a vytvoriť tam zmysluplné komunitné centrum.

V najbližších voľbách a po nich však nepôjde len o projekty. Bude dôležité, aby si Rača udržala nasadenú latku v transparentnosti verejných obstarávaní. Onedlho napríklad končí zmluva s Račianskou teplárenskou a počas najbližšieho volebného obdobia budeme hľadať nového dodávateľa tepla. Je dôležité, aby prebehla férová súťaž, a aby sa aj obyvatelia o tento proces zaujímali, nech je výsledok v prospech ľudí. Súčasné vedenie mestskej časti podľa mňa presvedčilo, že je schopné takúto súťaž zodpovedne zabezpečiť.

Júlia Štefanidesová
kandidátka na poslankyňu MZ MČ Rača
za volebný obvod Rača
Miloslav Jošt,
predseda finančnej a majetkovej komisie MZ
kandidát na poslanca MZ MČ Rača
za volebný obvod Rača



0 komentárov:

Zverejnenie komentára