Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

6.10.22
0
... napriek tvrdým opatreniam počas COVID-19. Vojne na Ukrajine. Energetickej kríze. A rastúcej inflácii. (Rozhovor Júlie Štefanidesovej s vicestarostom MČ Bratislava-Rača Róbertom Pajdlhauserom.)
 
Po dvoch mesiacoch prázdnin a oddychu 5. septembra školy opätovne otvorili svoje brány a privítali svojich žiakov či študentov. Tento rok bol pre mestskú časť Rača výnimočný tým, že popri etablovaných základných školách ZŠ Tbiliská v Rači a ZŠ Hubeného v Krasňanoch prváci nastúpili aj do novozriadenej školy ZŠ Na Pántoch. 
Verím, že táto téma zaujíma mnohých rodičov žijúcich v Rači, a preto som oslovila zástupcu starostu, pána Róberta Pajdlhausera, aby sa s nami podelil o aktuálne informácie.
 
Júlia Štefanidesová a vicestarosta Róbert Pajdlhauser

Dobrý deň, pán vicestarosta. Rada by som obyvateľom Rače sprostredkovala informácie, ktoré mnohých zaujímajú. Ako prebehol prvý deň v novej základnej škole Na Pántoch? 
Áno, začiatok školského roka je vždy výnimočný deň. ZŠ Na Pántoch mala svoju premiéru. Nechcená chcená a nevyhnutne potrebná škola, ktorá je záplatou na enormný nárast počtu detí v ostatných rokoch. Naša ZŠ Na Pántoch vznikla ako z núdze cnosť v budove SOŠ hotelových služieb a obchodu.
Nová ZŠ otvorila 4 triedy prvákov s počtom 74 žiakov. Prijala 4 prvostupňových učiteľov a 4 vychovávateľov. Jedná sa o kolektív vysoko erudovaný s odbornou praxou. Nájsť a získať dnes učiteľa je doslova zázrak. Nebolo to jednoduché, ale podarilo sa.
V priestoroch sú štyri regulárne triedy, riaditeľňa-zborovňa, dva kabinety, učebňa pre jazyky a náboženstvo, herňa, oddychová miestnosť, technická miestnosť. Vybavené sú technikou pre modernú výuku. Stravovanie, varenie a servis je zabezpečovaný kuchármi a majstrami odborného výcviku ako aj študentami SOŠ hotelových služieb.
Vonkajší areál je obrovský a zďaleka nie je využitý jeho potenciál. Škola má veľkú telocvičňu a plaváreň. Od októbra sú plánované krúžky plávania pre deti. Verím, že sa podarí po vynútenej pauze otvoriť plaváreň aj pre verejnosť.
Škola je obsluhovaná školským autobusom. Stojí v bezprostrednej blízkosti vchodu do školy s pedagogickým dohľadom. S operatívnym zaparkovaním by tiež nemal byť problém pri vzájomnom rešpekte. Slabou stránkou je príjazdová komunikácia. O jej opravu sme žiadali BSK.
 
Základná škola Na Pántoch

Aké boli vlastne dôvody zriadenia ZŠ Na Pántoch? 
Táto škola je dočasné riešenie. Trvalým riešením je rekonštrukcia ZŠ Plickova, ktorá prebieha v plnom prúde. Predpokladáme, pokiaľ sa nič nepokazí, ukončenie prác na konci januára – začiatkom februára 2023. Problematika a jej dôvody boli starostom MČ Rača vopred komunikované s rodičmi detí.
MČ Rača bola doposiaľ zriaďovateľom dvoch základných škôl: ZŠ Tbiliská v Rači a ZŠ Hubeného v Krasňanoch. Aktuálny počet žiakov ZŠ Tbiliská dosahuje takmer 900 žiakov. Na ZŠ Hubeného je situácia porovnateľná. Obe doterajšie školy začali v posledných rokoch testovať hranice svojich kapacít. Každým rokom sa do prvých ročníkov hlásilo viac a viac detičiek, až bola situácia neudržateľná. V tomto roku nastúpilo v zriaďovateľskej pôsobnosti MČ Rača celkovo 244 prvákov. Bez otvorenia ZŠ Na Pántoch by nebolo možné zabezpečiť týmto žiakom triedy.
Problém kapacít ZŠ sme začali riešiť hneď po komunálnych voľbách 2018. Dali sme dokopy relevantné štatistiky a v roku 2019 sme nechali vypracovať demografickú štúdiu. Štúdia nás postavila pred problém, kde ani optimistický variant nebol optimistický. Bolo potrebné konať hneď na viacerých frontoch. Pre školský rok 2021/22 sme pre chýbajúce triedy ZŠ zabezpečili dve triedy na Gymnáziu Hubeného. Pre školský rok 2022/23 už chýbalo 4 až 6 tried. Tu sme si prenajali vrchné poschodie jedného bloku SOŠ hotelových služieb a obchodu, ktorý sa dlhšie nevyužíval, a to aj vďaka ústretovosti pani riaditeľky Ing. Márii Katreniakovej a zriaďovateľa školy BSK a jeho predsedu. Po obhliadkach bolo potrebné odhadnúť rozsah potrebnej rekonštrukcie, aby bolo možné premeniť nevyužívané priestory na triedy ZŠ. Napriek tomu, že sme zriadili školu v škole, bolo potrebné predložiť všetky podklady, revízie, súhlasy pre riadnu prevádzku a zaradenie do siete škôl a školských zariadení. Obraz vtedy a dnes je neporovnateľný.
Priečenie ZŠ Na Pántoch

 
Áno, pamätám si, že keď pred desiatimi rokmi zahájila školskú dochádzku moja najstaršia dcéra, ZŠ Tbiliská prijala približne 50 prvákov. Keď ZŠ pred rokom opúšťala, prvý ročník navštevovalo viac než dvojnásobok žiačikov. Čím si vysvetľujete tento nárast?
Samozrejme všetko malo svoj vývoj na časovej osi. Školy a škôlky v Rači aj v minulých obdobiach prechádzali čiastočnými rekonštrukciami. Boli realizované prístavby MŠ, zvýšila sa kapacita. Ak sme mali enormnú požiadavku na materské školy, je len otázka niekoľkých rokov, keď sa tato potreba presunie na základné školy. Ako som už naznačil, súčasný stav je výsledok podcenenia až ignorovania indícií a varovaní od riaditeliek ZŠ a MŠ v dvoch minulých volebných obdobiach.
V školách, najmä však na Tbiliskej, sa robili stavebné úpravy na rozšírenie počtu tried. Za obeť padla zborovňa, ako aj kabinety a odborné učebne. Je to stav trvalo neudržateľný. Aktuálne je na ZŠ Tbiliská takmer 900 žiakov; čo je enormne náročné pre učiteľov ako aj všetkých zamestnancov zabezpečujúcich chod školy.
Príbeh ZŠ Tbiliská a prinavrátenie ZŠ Plickova pod MČ Rača a jej rekonštrukcia by vystačili na ďalší článok.
Za nárastom počtu žiakov sú odložené pôrody „mladej generácie“ a samozrejme tiež prisťahovalectvo za prácou, pribúdajúca nová výstavba, ako aj výmena generácií v starých zástavbách.
Pre školský rok 2022/2023 sa na ZŠ Tbiliská podarilo otvoriť 3 triedy (73 žiakov) a na ZŠ Hubeného 4 triedy (97 žiakov). V oboch prípadoch o triedu viac, ako sme čakali. Po odchode žiakov na osemročné gymnáziá sa podarilo spojiť triedy druhého stupňa. Na ZŠ Na Pántoch boli otvorené 4 triedy (74 žiakov).
Evidujeme aj značný počet odkladov (52), ktoré sa nám presunú do ďalšieho roka.
 
Veľa sa dnes hovorí aj o ZŠ Plickova. Ako napreduje rekonštrukcia?
Koľko tried vznikne v zrekonštruovanej škole Plickova?
ZŠ Plickova bola, je a ešte chvíľu bude silne sledovanou témou. Témou číslo jedna.
Dnes je to hlavne o čistom stavebnom pragmatizme pri realizácií diela a hľadaní riešení. Samozrejme, denne narážame na problémy, ktoré sú pri rekonštrukcii takéhoto rozsahu samozrejmosťou. Problémy sa riešia s dodávateľom a stavebným dozorom urgentne. Harmonogram prác sa plní. Práce sú v takom štádiu, že dnes už nik nepochybuje, že sa rekonštrukcia školy dokončí. Predpokladaný termín je koniec januára – začiatok februára 2023. ZŠ Plickova bude mať pre svojich žiakov 25 tried, odborné učebne, laboratóriá, kabinety, jedáleň s terasou, modernú kuchyňu, parádne telocvične so zázemím, internetovú sieť, interaktívne školské tabule. Proste všetko, čo k modernej smart škole patrí.
ZŠ Plickova, súčasný stav

 
Takže chápem správne, že po dokončení rekonštrukcie ZŠ Plickova sa žiaci ZŠ Na Pántoch presunú do nových priestorov a ZŠ Na Pántoch bude zrušená? 
Áno, po zaradení do siete škôl bude ZŠ Plickova otvorená pre žiakov v septembri 2023. ZŠ Na Pántoch svoju činnosť ukončí a žiaci sa presunú na ZŠ Plickova. Tak bola nastavená aj rajonizácia pre ZŠ Na Pántoch, aby po roku mali žiaci školu doslova za humnom.
 
Veľa sa dnes hovorí o nedostatku učiteľov. Máte stratégiu, ako prilákať na novú školu kvalitných pedagógov? Ako sa vám vlastne darilo s náborom pre ZŠ Na Pántoch? 
Nedostatok učiteľov, asistentov, špeciálnych pedagógov je skutočne problém.
Platy v školstve sú nemotivujúce a najmarkantnejšie je to práve v hlavnom meste. Ceny bytov, prenájmov sú pre učiteľov nad pomery a k tomu sa pridala energetická kríza a inflácia. Uvedomujeme si a vieme sa vcítiť do kože mladého učiteľa, ktorý chce len slušne žiť a starať sa o svoju rodinu. Možnosti samospráv sú obmedzené. Pripravujeme stratégie, napríklad postupne rekonštruujeme byty v ubytovni. Tie poskytujeme učiteľom na štart v našej MČ Bratislava Rača. Kiežby sme ich mali viac. Tak sa nám podarilo získať dvoch učiteľov a dvaja prešli z našich škôl.
Samozrejme, partia pedagógov zo ZŠ Na Pántoch, ak sa osvedčí, bude tvoriť prvý nosný pilier učiteľského zboru na ZŠ Plickova. Aj do budúcna pre otvorenie ZŠ Plickova pripravujeme plán, ako motivovať učiteľov, aby prišli práve k nám.
 
Určite aj v Rači žijú potenciálni budúci pedagógovia či ďalší zamestnanci potrební pre chod novej školy. Kedy očakávate nábor nových zamestnancov? Je v Rači nejaká kontaktná osoba, komu môžu záujemci o zamestnanie poslať životopis?
Nábor či žiadosti učiteľov riešime radi kedykoľvek, či už najkratšou cestou priamo na riaditeľky škôl, alebo na školské/personálne oddelenie MČ Bratislava-Rača.
 
Všetci sa už na zrekonštruovanú školu Plickova tešíme a držíme vám palce s úspešnou kolaudáciou. Aké ďalšie projekty chystáte v oblasti školstva? 
Myslím, že ďalšie projekty v školstve nie sú žiadnym tajomstvom, už sa o nich písalo z rôznych pohľadov. Materská škôlka Kadnárová alias „Tramín“ je téma, ktorá ma obzvlášť mrzí. Škôlka, ktorá mala byť otvorená už minulý rok v septembri 2021; a nie sme ďalej ani v septembri 2022. Narážame na odvolania obyvateľov, projekt zastal dvakrát na Okresnom úrade. Áno, je nepochopiteľné, že sa obyvatelia postavia proti škôlke. Nejde mi to do hlavy, považujem to za jedno veľké nedorozumenie. Jedná sa o štvortriednu škôlku pre 80-88 detí. Čo by takmer uspokojilo potreby Račanov v danom roku. Konštrukcia škôlky je bezbariérová. Keď už škôlka nebude potrebná, bude slúžiť ako denný stacionár pre seniorov. Aktuálne je otvorená viackolová výzva o nenávratný finančný príspevok z MIRRI SR na materské školy, kde je šanca získať príspevok 2,4 mil. €. Dve kolá sú fuč. Hodiny tikajú, šanca sa vytráca. Stavať budeme pravdepodobne za svoje. O to menej opravených chodníkov a ciest. Škoda.
Keďže sme nevsadili iba na jednu kartu, predvídavo sme uzavreli dohodu s developerom Rínku Rača o prenájme parteru novopostaveného domu pre účely materskej škôlky. Všetko je pripravené pre 44 detí. Triedy budú prevádzkované ako alokované pracovisko MŠ Barónka. No karty drží v rukách opäť Okresný úrad, od ktorého závisí termín kolaudácie. Naň už všetci netrpezlivo čakáme.
Pre prípad, že by škôlku „Tramín“ na Kadnárovej nebolo možné postaviť, počítame so záložným riešením prístavby ZŠ Tbiliská a vytvorenia tried materskej školy v areáli ZŠ Tbiliská. V šuflíku máme vypracovaný projekt, ktorý mal slúžiť na rozšírenie kapacít ZŠ, keby z nejakého dôvodu nevyšla rekonštrukcia ZŠ Plickova. Dnes je platné stavebné povolenie na prístavbu dvoch tried. Ba dokonca nám bola schválená dotácia z výzvy MIRRI SR vo výške 500 tis. €. Samozrejme, tento projekt má svoje „ZA“ aj „PROTI“, ale predovšetkým je to zásah do už fungujúceho zariadenia.
Máme rozpracované aj ďalšie projekty, ako napríklad Školské zariadenie na Rendezi, kde sa nachádza nevyužívaná budova bývalej škôlky, majetok štátu spravovaný Železnicami SR. Oslovili sme Ministerstvo dopravy a výstavby SR so záujmom o možnosť odkúpenia budovy vrátane pozemku pre účely predškolského zariadenia.
Uplynulé volebné obdobie bolo plné práce, realizácie a finalizácie projektov. Spomeniem len väčšie: projektová príprava a zahájenie rekonštrukcie ZŠ Plickova, dokončenie a otvorenie MŠ Novohorská, vynovený športový areál ZŠ Tbiliská, rekonštrukcia strediska čistoty, oprava strechy so zateplením Koloničovej kúrie, vybudovanie skateparku, príprava nových projektov a mnohé iné. Ide o najväčšie investície za posledných 30 rokov.
Podarilo sa nám získať 5 mil.  na dotáciách z eurofondov.
A to všetko sa dialo a deje aj napriek tvrdým opatreniam počas COVID19 a vojne na Ukrajine, energetickej kríze a rastúcej inflácii.
Vďaka za spoluprácu všetkým pracovníkom úradu, pánovi starostovi Michalovi Drotovánovi, pani viceprimátorke Lenke Antalovej Plavuchovej a všetkým poslancom, ktorí boli vecní, nerobili obštrukcie a priložili ruky k dielu.
MAKÁME, POKRAČUJEME
Ďakujem za otázky.
 
Júlia Štefanidesová
kandidátka na poslankyňu MZ MČ Rača
za volebný obvod Rača
Róbert Pajdlhauser, vicestarosta
kandidát na poslanca MZ MČ Rača
a kandidát na poslanca MsZ 
za volebný obvod Rača


0 komentárov:

Zverejnenie komentára