Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

9.10.22
0
V dnešnej dobe sa využíva množstvo technológií, ktoré pomáhajú a uľahčujú život. Bez mnohých z nich si ťažko predstaviť naše fungovanie. Preto neprekvapí, že aj pri pestovaní viniča je už k dispozícii veľa možností ako ich využiť.
V tomto článku priblížim svet dátových integrácii, ktorý je mojím „remeslom“, a možností, ktoré prináša v spojení s tradičnou činnosťou pestovania viniča v našej mestskej časti.
Základom dobrej úrody je schopnosť správne reagovať na vonkajšie činitele: ročné obdobie, slnko, vodu, škodcov. A následne zvoliť vhodný postup hospodárenia. Pri porozumení toho, čo sa s hroznom deje, sa vinári spoliehali často iba na svoje skúsenosti a vizuálnu kontrolu. Ale to, čo bolo ešte pred niekoľkými generáciami vinárov úplne nepredstaviteľné, sa dnes stáva bežným a dostupným vybavením.
Moderné senzory napojené na bezdrôtové siete novej generácie umožňujú priebežne a neustále monitorovať kľúčové ukazovatele, ktoré zásadne ovplyvňujú produkciu hrozna, jeho chuť, farbu a ďalšie vlastnosti. Systém zberu a vyhodnotenia údajov sa v IT terminológii volá aj „IoT“ – Internet vecí alebo „Industry 4.0“ – Priemysel 4.0. Tieto technológie definujú budúcnosť priemyslu a poľnohospodárstva. Umožňujú presne a cielene využiť zdroje, znížiť použitie hnojív a pesticídov, ale taktiež stabilizovať úrodu – jej kvalitu a kvantitu. Vplyvom klimatických zmien sa podmienky pestovania viniča menia rýchlejšie ako kedykoľvek v minulosti a adaptácia bude hrať v nadchádzajúcich rokoch a desaťročiach kľúčovú rolu. Možnosť zareagovať včas na zmeny, ktoré sú ešte neviditeľné bežným pohľadom, bude znamenať optimalizáciu nákladov, zabezpečenie dostatočnej produkcie, a teda aj konkurenčnú výhodu.
Ako teda funguje takýto systém ako celok?
Základom je stanica, ktorá je energeticky sebestačná – napríklad napájaná solárnym panelom, prepojená cez 5G sieť na najbližší vysielač a ďalej na internet optimalizovaný pre zber a výmenu dát zo senzorov. Informácie putujú následne do vzdialeného dátového centra – „Cloudu“. Tam sa spracujú a prispôsobia na zobrazenie a interakciu s užívateľom pomocou samostatnej aplikácie alebo internetového prehliadača. Celý proces beží neustále a bez nutnosti manuálneho zásahu. Pre užívateľa je k dispozícii v každom čase a okrem prehľadu situácie a možnosti nastavenia rôznych upozornení umožňuje tiež automatizáciu činností, ktoré využívajú tieto informácie. Využitie a prínos týchto technológií významne narastá s plochou obrábaného vinohradu a už existujúcou automatizáciou procesov, ako napríklad zavlažovanie, postrek alebo zber.
Architektúra zberu a vyhodnotenia údajov z terénu od firmy Libelium.

Príklad informácii, ktoré možno získať zo senzorov:
Vlhkosť a teplota pôdy, vlhkosť listov, slnečné žiarenie, atmosférický tlak, priemer stonky/plodu, rýchlosť a smer vetra, výdatnosť zrážok, teplota a vlhkosť vzduchu a ďalšie.
Produkt „Waspmote“ s viacerými senzormi od firmy Libelium.

Nainštalovaná stanica vo vinohrade – firma Libelium.

Pokrok v informatizácii a automatizácii dnes umožňuje využívať veľké množstvo rôznych technológii aj pri pestovaní viniča. Ale nie vždy je nasadenie prínosom a nie vždy sa podarí zmysluplne skombinovať starý – vinársky a nový – IT svet. Je potrebné hľadať príklady úspešnej praxe a tiež používať zdravý sedliacky rozum. Postupným nasadením a vyhodnotením prínosu konkrétnej technológie sa minimalizujú riziká spojené s novými postupmi.
Odmenou je stabilná úroda a kvalitné a chutné víno rok čo rok J. 
 
Vladimír GROCH
kandidát na poslanca MZ MČ Rača
za volebný obvod Rača


0 komentárov:

Zverejnenie komentára