Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

7.10.22
0
7. 10. 2022 MODRA
Je vždy príjemné byť pri tom, keď sa podarí veľký projekt. Ako projektový manažér na strane poskytovateľa MIRRI SR som mala tú česť a možnosť zúčastniť sa slávnostného otvorenia zrekonštruovaného kaštieľa v neďalekej Modre.
Národná kultúrna pamiatka, ktorej história siaha do 16. storočia, prešla komplexnou obnovou vnútorných aj vonkajších priestorov, Vzniká kultúrno-kreatívne centrum pre vinárov, umelcov i remeselníkov. Čerešničkou na torte je digitálno-dokumentačné centrum. 
 

Tento projekt s názvom Heritage SK AT je výsledkom spolupráce BSK s Malokarpatským osvetovým strediskom a partnermi zo susedného Rakúska. MIRRI SR poskytlo z programu cezhraničnej spolupráce Interreg SK AT prostriedky prevyšujúce 3 mil. €. 85% rozpočtu projektu je preplatených z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
Program Interreg SK AT je jeden z mála programov, kde je možné čerpať prostriedky na projekty na území Bratislavského kraja. Podmienkou úspešného projektu je nájsť si projektového partnera v Rakúsku, konkrétne v regiónoch Burgenland, Dolné Rakúsko a mesto Viedeň. Keďže pre nové programové obdobie je na projekty spolupráce s Rakúskom vyčlenených 69 mil. €, verím, že sa aj nám v Rači podarí nájsť spoľahlivého partnera zo susednej krajiny pre zmysluplné projekty v našej mestskej časti.

Nosnými témami budú vytvorenie inovatívnejšieho, zelenšieho a sociálnejšieho pohraničia, a zvýšenie efektivity verejnej správy. Novinkou bude Fond malých projektov, ktorý bude spravovaný zo strany regionálnej agentúry Dolného Rakúska – NÖ.Regional GmbH pre projekty malého rozsahu s témou Budovanie vzájomnej dôvery, najmä propagáciou akcií typu „ľudia ľuďom“. Prvé výzvy budú v rámci programu Interreg SK-AT vyhlásené v prvej polovici roka 2023.
Skvelá správa na záver.
Ak si chcete novo zrekonštruovaný kaštieľ prezrieť, zajtra máte možnosť. Deň otvorených dverí pre verejnosť je naplánovaný na 8. október 2022, 10.00 – 17.00 hod.
 
Júlia Štefanidesová
kandidátka na poslankyňu MZ MČ Rača
za volebný obvod Rača


0 komentárov:

Zverejnenie komentára