Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

31.10.18
0
Kto posledné týždne prechádzal Račou, ľahko nadobudne dojem, že jediným kandidátom na post starostu je P. Pilinský. Pred pár týždňami som porátal všetky jeho bilbordy. Bolo ich dokopy 47. Jeho najsilnejší protikandidát (Michal Drotován) má jeden, bilbordy kandidátky opozičných strán sa dajú zrátať na prstoch jednej ruky.

Kampaň za 26 tisíc


Našťastie, voľby nevyhráva najvyššia koncentrácia vizuálneho smogu. Že hyzdia naše mestá, ktoré kvôli nim vyzerajú ako chudobné predmestia rozvojových krajín, je niečo, čím sa je teraz neskoro zaoberať. No o pôvod peňazí, z ktorých kandidáti túto formu kampane financujú, sa zaujímať musíme, ak chceme, aby voľby boli férové.

Zaplatiť jeden bilbord si môže dovoliť takmer každý. Na mesiac vo štvrti, akou je Rača, vás to vyjde do 200 €, ak si ho objednáte včas. No mať ich takmer päťdesiat po dobu dvoch mesiacov už môže byť pekná pálka. Na volebný účet P. Pilinský prijal 26 tisíc €. 25 tisíc previedol na účet samotný P. Pilinský. Keďže nejde o malý obnos, zaujímalo ma, vďaka čomu si račiansky starosta mohol dovoliť takto zainvestovať do svojej politickej budúcnosti. Predal garáž, obchoduje na burze, nechal sa vyplatiť z dedičstva?

Zarobí dobre, no aj míňa

Poslal som starostovi otázku na pôvod týchto peňazí. Odpoveď dlhšie neprichádzala, tak som mal čas zamyslieť sa, či by reálne dokázal takúto sumu nasporiť. Z majetkových priznaní, ktoré podáva ako župný poslanec, vieme, že suma jeho mesačných príjmov sa pred zvolením do župy pohybovala na úrovni 2 600 € mesačne. Dalo by sa z takéhoto hrubého príjmu ušetriť za štyri roky 25 tisíc €? Dalo, ale asi len v prípade, keby bol P. Pilinský slobodný mládenec, abstinent. Lenže račiansky starosta je otec dvoch malých detí a jeho manželka pracuje v štátnej správe, no nie na vedúcej pozícii, takže to zrejme bude manžel Peter, kto pokrýva väčšinu rodinného rozpočtu. Časť z neho ukroja splátky úveru na jeden z dvoch bytov, ktorý P. Pilinský spoluvlastní. A so splácaním sa neponáhľa. Dá sa uveriť tomu, že za takejto situácie menovaný dokázal usporiť 25 tisíc € a investovať do takého neistého „podniku“, akým sú voľby?

Dá či nedá, P. Pilinský chce, aby sme tomu verili. Po jeho prvotnom mlčaní som mu poslal otázky ešte raz a konečne odpovedal. „Čo sa týka pôvodu peňazí, z ktorých si financujem svoju volebnú kampaň, tak pochádzajú výhradne z mojich súkromných úspor,“ odpísal mi. No nereagoval už na moju podotázku, či môže zverejniť výpis kreditných pohybov za ostatné štyri roky z účtu, z ktorého si poslal tých 25 tisíc € na transparentný účet. Z neho by bolo vidieť, či sú pravdivé starostove slová, že sú to jeho úspory a nie finančná injekcia od súkromnej osoby alebo firmy, ktorá si túto pôžičku P. Pilinskému aj s úrokmi vyberie naspäť, ak sa znovu stane starostom. 

Zverejnite výpis

Nenapadá mi jediný dôvod, pre ktorý by kandidát P. Pilinský nemohol takýto výpis zverejniť. Ide o to preukázať, že starostovi nechodia na účet iné peniaze mimo mzdy a odmien za poslancovanie v mestskom a župnom zastupiteľstve.

A ešte jedna poznámka na záver. V odpovedi P. Pilinského na moju otázku o pôvode 25 tisíc € sa ma starosta opýtal, či sa o jeho kampaň zaujímam ako fyzická osoba, ako zástupca neziskového sektora alebo ako člen hnutia Progresívne Slovensko (PS). Vraj som sa vstupom do politiky stal jeho súperom v politickom boji a keďže on kandiduje na rovnaký post ako naše kandidátky, nemal by som raz vystupovať ako politik aktívny v PS a inokedy ako aktivista v boji proti korupcii.

Pánovi starostovi som oznámil, že v nezisku už nejaký čas nepracujem. A že PS nevyslalo do boja o stoličku račianskeho starostu žiadneho kandidáta.

No žiada sa mi doplniť ešte niečo: verím, že členstvo v politickej strane bude raz na Slovensku bežná vec. Jedno by tiež malo byť, či ste sa do svojej dediny či mesta prisťahovali pred pár rokmi alebo vaše korene v ňom siahajú tri generácie dozadu.

Ak je otázka legitímna a slušne položená, žiadny politik či politička nemá kádrovať jej autora. Ale odpovedať.


Pavel Sibyla
obyvateľ MČ Bratislava-Rača
Progresívne Slovensko
Krátená verzia článku z blogu autora.


0 komentárov:

Zverejnenie komentára