Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

27.10.18
0
Rozhovor s kandidátom na poslanca MZ Bratislava – Rača za obvod Rača Štefanom Engim.

• Kto je Štefan Engi?

Som rodený Račan a taktiež väčšina mojej rodiny žije v Rači. Veď iste poznáte naše, teda presnejšie rodičom patriace, Kvetinárstvo Engiovi, či strýka Vladka, ktorý predáva na trhu už desaťročia. Samozrejme mám v Rači priateľov aj z iných okresov, ktorí sú v Rači či už ako domáci, ale i dočasne prisťahovaní a hľadajú svoje pôsobenie. Mám vyštudovanú strednú školu technického zamerania, čo som zúročil v osobnom a aj pracovnom živote. Som ženatý a s manželkou máme syna.

• Na základe čoho si sa rozhodol kandidovať za poslanca a prečo za Progresívne Slovensko v koalícii Team Vallo, Progresívne Slovensko, SPOLU - občianska demokracia?

Už dlhodobo sledujem dianie nielen v Rači, ale i v meste a ostatných mestských častiach a aj celkovo na Slovensku a už dlhodobo som uvažoval, ako zmeniť aktuálne smerovanie, ktoré nie je vôbec dobré a nepáči sa mi. Tak som sa rozhodol skúsiť to tam, kde môžem urobiť najviac – v Rači. Najviac ma nakopla naozaj neúmerná a podľa mňa aj chaotická výstavba, ktorú je potrebné regulovať a usmerňovať. A prečo zrovna Progresívne Slovensko? Z jednoduchého dôvodu, je to nová, svieža a mladá strana, ktorá chce naozajstnú zmenu a nie je naviazaná na žiadnych oligarchických sponzorov.

• Čo vnímaš ako najväčšie problémy Rače a ako by si chcel prispieť k ich riešeniu?

Ako som už vyššie načrtol, medzi moje priority patrí zastavenie nevhodnej, či nekoncepčnej výstavby v Rači a jasné definovanie pravidiel pre zahusťovanie územia. Nie developer, ale račianska samospráva musí určovať pravidlá výstavby.

Ochrana vinohradov a podpora vinárskej tradície je pre mňa samozrejmosťou. Veď práve vinohrady definujú Raču a bolo by nesmiernou škodou, keby ich ostalo len zopár, alebo vymizli úplne. Taktiež som za silnejšiu podporu lokálnych vinárov, ktorí produkujú nesmierne dobré víno a poznajú ho labužníci široko – ďaleko.

Taktiež som za to, aby sa amfiteáter využíval naplno, či už na detské a mládežnícke kultúrne podujatia, ale aj kultúrne podujatia pre dospelých. Je to skvelý priestor, kde sa dajú utužovať medziľudské vzťahy a môžu tu vznikať nové priateľstvá.

Ako rodič vnímam potrebu rozvíjať možnosti športovania pre deti a mládež, opravu a výstavbu multifunkčných športovísk a detských ihrísk. Skvelým projektom by bol skatepark pre mládež, ktorý v Rači veľmi chýba. Taktiež známe „Dolné ihrisko“ zapadá prachom a je nutné ho oživiť a vrátiť mládeži späť.

Taktiež som majiteľom záhrady na Žabom Majeri a nezodpovední ľudia tam spravili skládky odpadu, dokonca aj vodný tok je tak špinavý, že je to neuveriteľné a už ako napísal Michal Drotován, toto nie je téma, z ktorej by sa dal vybiť politický kapitál, ale ja ju rozhodne mienim riešiť a to aj v prípade ak nebudem zvolený, budem sa angažovať ako občan. Ak niekomu napadne otázka, prečo som tak nerobil doteraz, tak odpovedám, že som situáciu nepoznal. Záhradu mám len od augusta a trocha mi trvalo sa zorientovať v tom obrovskom priestore Žabieho Majera.

• Poznáš situáciu na Alstrovej ulici, aký máš názor na jej zjednosmernenie v niektorých úsekoch?

Alstrova ulica... tá je tak veľmi špecifická už dlhé roky... Pribudli autá, zvýšila sa frekvencia pohybu áut a vznikajú tam kolízne situácie. Poväčšine s autobusmi. Navyše, parkuje sa po oboch stranách. Z môjho pohľadu existujú dve riešenia: a) zjednosmerniť ulicu, tak ako spomínaš; b) zákaz parkovania na jednej strane. Ani jedno riešenie nie je úplne super, najmä keď je problém s parkovaním, tak ak by som sa mal k niektorému z nich prikloniť, bolo by to asi práve zjednosmernenie.

• Si technickým manažérom nových médií TV Markíza. Má MČ Rača vyhovujúci web alebo ti na ňom niečo chýba? Aké ďalšie technické možnosti na priblíženie sa občanom by mala využívať viac?

Račiansky web je obstojný, má moderný dizajn, pomerne ľahko nájde človek potrebné tlačivá, informácie, ale aj novinky. Možno by boli potrebné nejaké minoritné zmeny, ale inak som s ním pomerne spokojný. Do budúcna by mohol ponúknuť nejaké „vychytávky“ ako napríklad možnosť objednať sa elektronicky na konkrétny termín na konkrétny úsek a ku konkrétnemu úradníkovi, ako to je bežné v dnešnej dobe u lekárov. Taktiež by web mohol priniesť novinky multimediálneho charakteru, na ktoré odpovedám v ďalšej otázke.

• Rača mala svoju vlastnú televíziu, potom v TV Bratislava Račiansky magazín, obe však stopli poslanci kvôli financiám a sklonom jednostranne informovať o dianí v mestskej časti. Napriek týmto mínusom, nebola to chyba? Ako má mestská časť propagovať svoje vlastné podujatia?

Mestské televízie v ponímaní tom pravom – televíznom, sú dnes už podľa mňa prežitok a finančne zbytočná záležitosť. Avšak ako som už vyššie načrtol, treba využiť potenciál webu a ľudí informovať prostredníctvom reportáží umiestnených na web. Dnes sa už veľmi jednoducho dá spraviť aj živý prenos z nejakého podujatia ako je napr. Vinobranie a umiestniť takéto živé vysielanie na račiansky web. Čo aj zvýši návštevnosť a využiteľnosť samotného webu.

Určite v zastupiteľstve navrhnem, ak sa tam dostanem, aby sa robili reportáže z rôznych akcií a aby boli ľudia takto informovaní. Je to finančne lacnejšie, dá sa to dnes už robiť na obyčajný smartfón s mikrofónom. Čiže sa tu bavíme len o pláci človeka, ktorý bude redaktor a strihač v jednom, plus nejaké drobné za základnú techniku, čo by Rača mohla zvládnuť aj finančne.

• Čo vravíš na to, že zo zasadnutí zastupiteľstiev nie sú dostupné videozáznamy, vraj by ich nikto nesledoval, a tak sa ich neoplatí vyrábať. Je to podľa teba skutočný dôvod?

Určite je to chyba, lebo ako som uviedol aj o možností prezentácií udalostí ako je Vinobranie, tak by to malo platiť pri zasadnutiach. Ľudia by mali vidieť, ako sa poslanci správajú a čo rozprávajú a dnes by sa to dalo vysielať priamo naživo za veľmi nízke náklady. A ľudia by si takto mohli vytvoriť názor na dianie v Rači a bez cenzúry.

• Ako hodnotíš pôsobenie súčasného starostu?

Ak by som šiel rozprávať len negatívne, určite by to bolo nefér. Pán Pilinský spravil kopec aj dobrej práce počas svojho volebného obdobia. Za najviac negatívne považujem zvýšenie výstavby nehnuteľností bez rozmyslu a koncepcie. Aspoň na mňa ako občana to tak pôsobí.

• Niekto by mohol namietať, že on iba podpisuje to, čo podľa zákona musí.

Minimálne by mohol za pomoci poslancov vstupovať do návrhov projektov, niečo pozmeniť, dať developerovi za úlohu skrášliť nejakú časť Rače, opraviť chodníky. Naozaj ísť až na okraj kompetencií.

• Kedysi si chodieval ozvučovať vystúpenia hudobných kapiel na rôznych akciách. Už si s tým úplne sekol? Aké sú tvoje momentálne záľuby?

Áno, ale to bolo skutočne dávno. Kedysi som robieval aj DJ-a na farských akciách 😊. Momentálne je mojou záľubou práca, keďže technika ma vždy lákala, ale samozrejme na prvom mieste sa venujem svojej rodine – mojej úžasnej manželke, ktorá mi umožnila kandidovať, i keď s menším frflaním, a nášmu synovi. A keďže som kúpil tú záhradku, tak trávime čas tam, lebo je tam neskutočne veľa práce.

• Ďakujem za rozhovor

Zhováral sa Ján Drotován
redaktor račan.sk výber


0 komentárov:

Zverejnenie komentára